Vakcentrum wil Nederlandse Franchise Code snel invoeren

Vakcentrum wil Nederlandse Franchise Code snel invoeren

Het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige levensmiddelenretailers, wil zo snel mogelijk de Nederlandse Franchise Code invoeren. Dat zegt het na tal van reacties van zijn leden.

"Hoog op de agenda"

"Gezien het grote aantal positieve reacties van franchisenemers is het duidelijk dat de totstandkoming van regels die de franchiserelatie verbeteren hoog op de agenda staat. Het is tijd om het net op te halen, een punt te zetten achter de discussie en de NFC zo snel mogelijk definitief in te voeren. Daarbij is een wettelijke verankering noodzakelijk", aldus voorzitter Harrie ten Have.

 

In de NFC staan een aantal spelregels voor zowel de franchisenemer als de franchisegever. Zo biedt de NFC bescherming in de precontractuele fase, is er een brede interpretatie van het begrip franchise en komt er een verbod op het opleggen van eenzijdige wijzigingen.

 

Hoewel de meerderheid van de reacties positief waren, waren er ook nog enkele die bezwaren hebben. Franchisegevers vinden bijvoorbeeld de definitie van franchise te breed, die ook van toepassing is op contracten die onder een andere naam zoals huurovereenkomst of side letter werken. Franchisegevers vinden de NFC ook te dwingend en vrezen dat ze niet meer de vrijheid krijgen om met iedereen een contract af te sluiten.

 

"De brede definitie doet volgens het Vakcentrum recht aan de werkelijkheid. Zo worden in de praktijk veel overeenkomsten naast de franchiseovereenkomst aangeboden met aanvullende bepalingen", stelt de brancheorganisatie in een persbericht.

Tags: