Vakcentrum wil Nederlandse Franchise Code snel invoeren | RetailDetail

Vakcentrum wil Nederlandse Franchise Code snel invoeren

Vakcentrum wil Nederlandse Franchise Code snel invoeren

Het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige levensmiddelenretailers, wil zo snel mogelijk de Nederlandse Franchise Code invoeren. Dat zegt het na tal van reacties van zijn leden.

"Hoog op de agenda"

"Gezien het grote aantal positieve reacties van franchisenemers is het duidelijk dat de totstandkoming van regels die de franchiserelatie verbeteren hoog op de agenda staat. Het is tijd om het net op te halen, een punt te zetten achter de discussie en de NFC zo snel mogelijk definitief in te voeren. Daarbij is een wettelijke verankering noodzakelijk", aldus voorzitter Harrie ten Have.

 

In de NFC staan een aantal spelregels voor zowel de franchisenemer als de franchisegever. Zo biedt de NFC bescherming in de precontractuele fase, is er een brede interpretatie van het begrip franchise en komt er een verbod op het opleggen van eenzijdige wijzigingen.

 

Hoewel de meerderheid van de reacties positief waren, waren er ook nog enkele die bezwaren hebben. Franchisegevers vinden bijvoorbeeld de definitie van franchise te breed, die ook van toepassing is op contracten die onder een andere naam zoals huurovereenkomst of side letter werken. Franchisegevers vinden de NFC ook te dwingend en vrezen dat ze niet meer de vrijheid krijgen om met iedereen een contract af te sluiten.

 

"De brede definitie doet volgens het Vakcentrum recht aan de werkelijkheid. Zo worden in de praktijk veel overeenkomsten naast de franchiseovereenkomst aangeboden met aanvullende bepalingen", stelt de brancheorganisatie in een persbericht.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.