Werknemers Albert Heijn krijgen instructies rond Zwarte Piet

Werknemers Albert Heijn krijgen instructies rond Zwarte Piet

Supermarktketen Albert Heijn heeft alle vestigingen in Nederland een handleiding rond Zwarte Piet gestuurd om te vermijden dat er problemen komen rond de figuur van Zwarte Piet in de winkels. Albert Heijn vreest discussies met voor- en tegenstanders.

Geen contact met pers

Als er problemen plaatsvinden, moeten medewerkers onmiddellijk de beveiliging bellen en zeker niet in discussie gaan met voor- of tegenstanders. In de handleiding staat ook te lezen hoe ze in eerste instantie moeten reageren: "Het kan zijn dat klanten uit jouw winkel zich niet in ons standpunt kunnen vinden. Geef aan dat we het oprecht vervelend vinden dat culturele gebruiken rondom het geliefde Sinterklaasfeest ook kwetsend kunnen zijn."

 

De keten zegt ook dat van elk incident melding moet worden gemaakt, zodat ze landelijk kan monitoren hoe het sentiment tegenover Zwarte Piet verloopt. Medewerkers mogen echter niet met de pers te praten over de incidenten. Er zijn ook strenge regels rond het uitbeelden van Zwarte Piet in de winkels. Albert Heijn liet eerder al verstaan dat Zwarte Piet niet zal verdwijnen uit de winkels, omdat hij een belangrijk onderdeel is van de sinterklaascultuur.

Tags: