Winkelleegstand blijft stijgen

Winkelleegstand blijft stijgen

De winkelleegstand in Nederland is vorig jaar opgelopen van 6,9 procent naar 7,5 procent, de snelste stijging ooit. Het is ook al het achtste jaar op rij dat het aantal leegstaande winkels stijgt.

60 procent al meer dan vacant

Op 1 januari van dit jaar waren er volgens onderzoeksbureau Locatus 16.775 leegstaande panden in Nederland, tegenover 15.317 aan het begin van 2014. Meer dan 60 procent van die panden stond een jaar later nog altijd leeg. 26 procent werd overgenomen door een andere retailer, terwijl 13 procent niet langer beschouwd wordt als winkelpand en een andere bestemming kreeg.

 

Omdat er heel wat meer nieuwe panden leeg kwamen te staan, steeg de totale leegstand in 2014 toch weer flink, ondanks het feit dat er vorig jaar minder dan 1 procent nieuwe winkelmeters bijkwamen.

 

"De sterkste stijging van de leegstand deed zich voor op de grootschalige locaties en in de centra van de middelgrote steden. Het veranderende winkelgedrag zorgt er voor dat de concurrentie tussen de echte topsteden en kleinere centra in hun omgeving meer en meer gewonnen wordt door de topsteden", stelt Locatus.

Tags: