Winkelleegstand blijft stijgen | RetailDetail

Winkelleegstand blijft stijgen

Winkelleegstand blijft stijgen

De winkelleegstand in Nederland is vorig jaar opgelopen van 6,9 procent naar 7,5 procent, de snelste stijging ooit. Het is ook al het achtste jaar op rij dat het aantal leegstaande winkels stijgt.

60 procent al meer dan vacant

Op 1 januari van dit jaar waren er volgens onderzoeksbureau Locatus 16.775 leegstaande panden in Nederland, tegenover 15.317 aan het begin van 2014. Meer dan 60 procent van die panden stond een jaar later nog altijd leeg. 26 procent werd overgenomen door een andere retailer, terwijl 13 procent niet langer beschouwd wordt als winkelpand en een andere bestemming kreeg.

 

Omdat er heel wat meer nieuwe panden leeg kwamen te staan, steeg de totale leegstand in 2014 toch weer flink, ondanks het feit dat er vorig jaar minder dan 1 procent nieuwe winkelmeters bijkwamen.

 

"De sterkste stijging van de leegstand deed zich voor op de grootschalige locaties en in de centra van de middelgrote steden. Het veranderende winkelgedrag zorgt er voor dat de concurrentie tussen de echte topsteden en kleinere centra in hun omgeving meer en meer gewonnen wordt door de topsteden", stelt Locatus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.