Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren | RetailDetail

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren
Foto: Shutterstock

Winkels mogen eten en drank serveren als ze dat willen (en aan bepaalde voorwaarden voldoen). In de Tweede Kamer heeft een meerderheid daarvoor gestemd. 

 

Meer vrijheid voor handelaars

In steeds meer handelszaken kunnen klanten ook een kop koffie of een hapje te eten krijgen. Zo willen retailers meer beleving op hun winkelvloer brengen en hopen ze consumenten extra reden te geven om naar de winkel te komen. Zo vervagen de grenzen tussen handel en horeca – een trend die blurring wordt genoemd – wel een beetje en dat leverde tot nu toe legale moeilijkheden op. De problemen duiken vooral op wanneer er ook alcohol wordt geserveerd. 

 

De VVD had daarom een wetsvoorstel ingediend dat het blurren beter mogelijk moet maken. Dat voorstel is nu door een meerderheid in de Tweede Kamer goedgekeurd: handelaars krijgen daardoor meer vrijheid in de diensten die ze aanbieden.

 

Het volstaat voortaan om een vergunning aan te vragen als winkeliers hun aanbod willen uitbreiden met een stukje horeca. Ze komen in aanmerking voor die vergunning als de omzet uit die nieuwe activiteiten die van de oorspronkelijke activiteiten niet overstijgt. Verder wordt aan de Drank- en Horecawet de categorie ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ toegevoegd, zodat deze mengformules onder dezelfde wet vallen als horecaondernemers en dus aan dezelfde regels moeten voldoen. Het is dan bijvoorbeeld ook voor winkeliers verboden om alcohol te  schenken aan minderjarigen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

10/08/2018

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen.