Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren | RetailDetail

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren
Foto: Shutterstock

Winkels mogen eten en drank serveren als ze dat willen (en aan bepaalde voorwaarden voldoen). In de Tweede Kamer heeft een meerderheid daarvoor gestemd. 

 

Meer vrijheid voor handelaars

In steeds meer handelszaken kunnen klanten ook een kop koffie of een hapje te eten krijgen. Zo willen retailers meer beleving op hun winkelvloer brengen en hopen ze consumenten extra reden te geven om naar de winkel te komen. Zo vervagen de grenzen tussen handel en horeca – een trend die blurring wordt genoemd – wel een beetje en dat leverde tot nu toe legale moeilijkheden op. De problemen duiken vooral op wanneer er ook alcohol wordt geserveerd. 

 

De VVD had daarom een wetsvoorstel ingediend dat het blurren beter mogelijk moet maken. Dat voorstel is nu door een meerderheid in de Tweede Kamer goedgekeurd: handelaars krijgen daardoor meer vrijheid in de diensten die ze aanbieden.

 

Het volstaat voortaan om een vergunning aan te vragen als winkeliers hun aanbod willen uitbreiden met een stukje horeca. Ze komen in aanmerking voor die vergunning als de omzet uit die nieuwe activiteiten die van de oorspronkelijke activiteiten niet overstijgt. Verder wordt aan de Drank- en Horecawet de categorie ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ toegevoegd, zodat deze mengformules onder dezelfde wet vallen als horecaondernemers en dus aan dezelfde regels moeten voldoen. Het is dan bijvoorbeeld ook voor winkeliers verboden om alcohol te  schenken aan minderjarigen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.