Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren
Foto: Shutterstock

Winkels mogen eten en drank serveren als ze dat willen (en aan bepaalde voorwaarden voldoen). In de Tweede Kamer heeft een meerderheid daarvoor gestemd. 

 

Meer vrijheid voor handelaars

In steeds meer handelszaken kunnen klanten ook een kop koffie of een hapje te eten krijgen. Zo willen retailers meer beleving op hun winkelvloer brengen en hopen ze consumenten extra reden te geven om naar de winkel te komen. Zo vervagen de grenzen tussen handel en horeca – een trend die blurring wordt genoemd – wel een beetje en dat leverde tot nu toe legale moeilijkheden op. De problemen duiken vooral op wanneer er ook alcohol wordt geserveerd. 

 

De VVD had daarom een wetsvoorstel ingediend dat het blurren beter mogelijk moet maken. Dat voorstel is nu door een meerderheid in de Tweede Kamer goedgekeurd: handelaars krijgen daardoor meer vrijheid in de diensten die ze aanbieden.

 

Het volstaat voortaan om een vergunning aan te vragen als winkeliers hun aanbod willen uitbreiden met een stukje horeca. Ze komen in aanmerking voor die vergunning als de omzet uit die nieuwe activiteiten die van de oorspronkelijke activiteiten niet overstijgt. Verder wordt aan de Drank- en Horecawet de categorie ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ toegevoegd, zodat deze mengformules onder dezelfde wet vallen als horecaondernemers en dus aan dezelfde regels moeten voldoen. Het is dan bijvoorbeeld ook voor winkeliers verboden om alcohol te  schenken aan minderjarigen.