Benzine in Nederland het duurst

Benzine in Nederland het duurst

Nederlandse benzinestations zijn de duurste van Europa. Het prijsverschil met andere landen kan volgens onderzoek oplopen tot enkele tientallen centen per liter.

Zowel voor diesel als voor benzine

De Duitse automobielclub ADAC vergeleek de prijzen van benzine in alle Europese landen en besloot dat een Nederlandse automobilist gemiddeld 1,78 euro per liter benzine betaalt. Daarmee is Nederland een stuk duurder dan omringende landen: zo betalen Belgen gemiddeld 14 cent minder voor een liter Euro 95 en zijn tankstations in Duitsland zelfs 23 cent goedkoper. Alleen Italië komt met de benzineprijs een klein beetje in de buurt van Nederland: daar kost een liter gemiddeld 1,73 euro.

 

Ook als het op diesel aankomt behoort Nederland qua prijs tot de kopgroep, alleen België en Zwitserland zijn enkele centen duurder per getankte liter diesel. Hoge accijnzen zijn de belangrijkste reden voor het hoge prijspeil in Nederland, omdat de accijnzen op drank, tabak en benzine de laatste jaren fors zijn verhoogd. Dit zorgt voor een toename in het grensoverschrijdende winkelen.

Tags: