Europese autoverkoop stijgt 12e maand op rij, maar niet in Nederland | RetailDetail

Europese autoverkoop stijgt 12e maand op rij, maar niet in Nederland

Europese autoverkoop stijgt 12e maand op rij, maar niet in Nederland

De verkoop van nieuwe wagens in Europa is in augustus op jaarbasis blijven groeien. De autoverkoop zit nu al twaalf maanden in stijgende lijn, maar in Nederland en, in iets mindere mate, België is de situatie minder rooskleurig.

 

Groei met 6% in de eerste acht maanden

De autoverkoop in Europa is in augustus toegenomen tot 669.395 voertuigen, een stijging van 2,1% in vergelijking met een jaar eerder. Dankzij de goede zomer zit de Europese autoverkoop nu al voor de twaalfde maand op een rij in de lift. Een record, zo beweert de Europese sectororganisatie voor de automobielindustrie ACEA.

 

Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar ging de Europese autoverkoop met 6% omhoog tot bijna 8,34 miljoen wagens. Alle grote automarkten groeiden in die period, zo steeg de verkoop in Frankrijk met 1,6%, in Duitsland met 2,6% en in Groot-Brittannië zelfs met 10,1%.

 

Nederland en België blijven achter

Slechts drie landen volgen de positieve Europese trend niet: naast Oostenrijk (-4,6%) gaat het om Nederland en België. In België werden van januari tot en met augustus 351.712 nieuwe auto's ingeschreven, dat zijn er 0,8% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

 

In Nederland ligt de verkoop sinds het begin van dit jaar nog altijd 5,4% achter op die van vorig jaar. De voorbije acht maanden werden er 255.183 auto's ingeschreven. Vooral augustus was barslecht: toen was er een krimp met 9,1%. De Nederlandse automarkt is duidelijk nog niet hersteld van de crisis.

 

Volkswagen onbedreigde nummer één

Het meest verkochte automerk in Europa in de periode januari tot en met augustus was Volkswagen met meer dan 1 miljoen auto's. Renault kwam op de tweede plek met bijna 570.000 auto's, gevolgd door Peugeot dat net geen 511.000 voertuigen verkocht.

 

Op groepsniveau blijft VW Group - het concern boven Volkswagen, Audi, Seat en Skoda - de ongenaakbare marktleider: het Duitse concern verkocht liefst 2.121.492 auto's. Dat zijn er dik twee keer meer dan de 914.265 stuks van de PSA Group (Peugeot en Citroën) en de 817.562 stuks van de Renault Group (Renault en Dacia).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.