Tweedehands auto draagt voorkeur consument weg

Tweedehands auto draagt voorkeur consument weg

Ondanks het economische herstel en het stijgende consumentenvertrouwen blijft de verkoop van nieuwe personenwagens dalen. Het aantal verkochte tweedehands voertuigen stijgt echter wel.

Geld aan huis gespendeerd

De verkoop van nieuwe wagens loopt al sinds 2011 terug en in juni bereikte die een absoluut dieptepunt, en dat terwijl in zowat alle andere sectoren de verkopen aanzwengelen. Een belangrijke factor in die dalende wagenverkoop is de stijgende huizenverkoop, concludeert ABN Amro in een sectorupdate van de autoretail.

 

Consumenten geven immers veel geld uit aan een huis of aan verbouwingen en bijgevolg kunnen ze dat geld niet spenderen aan een nieuwe wagen. Ook de hoge werkloosheid en de dalende waarde van de auto als statussymbool dragen bij tot een mindere verkoop.

 

Tussen 2011 en 2013 daalden ook de verkoop van tweedehands voertuigen, maar sindsdien zit die verkoop terug in de lift. Die stijgende verkoop maakt de dalende verkoop bij nieuwe wagens meer dan goed, want autobedrijven verkopen in totaal wel meer auto's dan in 2013. ABN Amro verwacht niet dat de verkoop van nieuwe wagens het komende jaar zal herstellen.

Tags: