Vergrijzing kan zorgen voor groeiend wagenpark | RetailDetail

Vergrijzing kan zorgen voor groeiend wagenpark

Vergrijzing kan zorgen voor groeiend wagenpark

Volgens een sectorrapport van ING zullen er in 2015 435.000 nieuwe auto's geregistreerd worden in Nederland. Dat zijn er beduidend meer dan vorig jaar. De groei is te danken aan de zakelijke markt, waar heel wat wagens worden vervangen.

Daling particuliere markt

Ondertussen heeft ruim drie van de vijf nieuw geregistreerde wagens een zakelijke eigenaar. Een belangrijke uitdaging voor de autosector is dan ook het terugwinnen van de particuliere markt. Door de moeilijke economische situatie rijdt de Nederlandse consument langer door met een auto of wordt er meer gekozen voor een tweedehandsaankoop. In 2011 was de particuliere markt nog goed voor 277.000 nieuwe registraties, in 2015 zullen dat er slechts 150.000 zijn.


Opvallend daarbij is dat 65-plussers een steeds groter aandeel hebben in de automarkt. In 2008 waren ze verantwoordelijk voor 20 procent van de nieuwe aankopen. In 2015 is dat al gegroeid tot 30 procent.


De vergrijzing zal de komende jaren dan ook een belangrijke stuwende factor zijn voor de groei van de automarkt. "Het ING Economisch Bureau verwacht dat de groei de komende jaren verder doorzet. Dit compenseert ruimschoots voor een eventueel verder dalend autobezit bij jongeren. Zo zal het totale autobezit toenemen van 53% nu naar ruim 56% in 2025", staat te lezen in het rapport. ING verwacht dat het totale wagenpark zal groeien van 8 miljoen in 2015 naar 8,8 miljoen in 2025.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.