Inspectie verwijdert slaappillen bij Etos en DA

Inspectie verwijdert slaappillen bij Etos en DA

De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat een deel van het assortiment slaapmiddelen van drogisterijketens verwijderen. Ook online verkopers van deze middelen als Bol.com en Drogisterij.com moeten stoppen met de verkoop van deze middelen.

Tv tipt inspectie

Het televisieprogramma De Vijfde Dag van de EO wees de inspectie op de aanwezigheid van de middelen. Het gaat hierbij om slaapmiddelen met een hoge dosis van de werkende stof melatonine. In Nederland is het slechts toegestaan deze producten te verkopen met maximaal 0,3 miligram werkende stof. Tabletten met een hogere dosering zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek en moeten geregistreerd zijn als geneesmiddel.

 

De onderzoeksredactie van De Vijfde Dag trof echter bij talloze verkooppunten onder merknamen als Sleepz, Lucovitaal en Melatomatine producten aan die tot vijf milligram aan werkende stof bevatten. "Verkopers die middelen met doseringen boven de 0,3 mg verkopen zijn in overtreding De IGZ en de NVWA gaan hier dan ook tegen optreden, waarbij de focus ligt op de producten met hoge doseringen", zegt een woordvoerder van de IGZ. De NVWA is de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

 

De IGZ maakt zich ernstige zorgen over de aanwezigheid van de illegale slaapmiddelen in het schap bij drogisterijen. "Er heeft geen toetsing plaatsgevonden op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid door een registratie-autoriteit. Melatonine is een farmacologisch werkzame stof en dus is het niet uitgesloten dat hoge doseringen tot ongewenste effecten kunnen leiden."

Tags: