Rituals zoekt financiering via de bank

Rituals zoekt financiering via de bank

Het Nederlandse drogmeticamerk Rituals gaat voor het financieren van de internationale expansie op zoek naar vreemd kapitaal. De verdere uitbouw van het bedrijf maakt groeifinanciering door banken noodzakelijk, zegt oprichter Raymond Cloosterman in een interview met het tijdschrift Sprout.

Tot nu toe kon Rituals alle uitbreiding financieren via de eigen cashflow, maar dat gebeurde tot nu toe met vallen en opstaan. In Portugal ging uitbreiding via franchising uitstekend, maar in Spanje en Engeland moest het bedrijf franchisenemers uitkopen.

 

Op naar de buurlanden

Cloosterman breidt nu in aangrenzende landen als Duitsland en Engeland uit via eigen winkels. "Als deze landen winstgevend zijn, willen we in meerdere landen eigen winkels gaan openen. Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zouden logische vervolgstappen zijn. Daarnaast verkennen we nieuwe markten via franchisepartners, op die manier zijn we vorig jaar naar drie nieuwe landen gegaan", zegt de topman.

 

Volgens Cloosterman bevindt Rituals zich nu op een belangrijk kruispunt. "Ons volgende examen wordt het internationaal succesvol maken van ons merk. We zien het als ons eerstvolgende examen. Onze voorbeelden daarin zijn MAC, de Body Shop en L’Occitane. Die hebben een netwerk in meer dan veertig landen. Mijn droom is om binnen tien jaar dat ook bereikt te hebben en 1000 eigen winkels te hebben." Financiering via een bank moet dit proces versnellen.

Tags: