Albert Heijn wil Vlamingen minder vlees helpen eten | RetailDetail

Albert Heijn wil Vlamingen helpen minder vlees te eten

Albert Heijn wil Vlamingen helpen minder vlees te eten
Foto: Martien van Gaalen / Shutterstock.com

Albert Heijn België lanceert vanaf deze week flexi-Vlaanderen: de supermarktketen wil het gemakkelijker maken om minder vlees en vis te eten, in eerste instantie door de keuze voor vleesvervangers te stimuleren. 

 

Instap naar vegetarisch vergemakkelijken

Albert Heijn heeft vandaag naar eigen zeggen al het grootste assortiment vleesvervangers in België, maar nu stelt het zich ook tot doel om alle vleesproducten van een vegetarisch alternatief voorzien. In de nieuwste bonusfolder van de supermarktketen pakt AH alvast uit met een 1+1 actie op zowel vlees als vegetarisch gehakt. Mixen mag ook, luidt het: klanten kunnen ook een vegetarisch en een vleesproduct meenemen binnen de actie. 

 

“We zagen dat als we een vleesactie doen, we enkel vleeseters bereiken, en als we een actie doen met vegaproducten we alleen echte vegetariërs of mensen die al heel bewust bezig zijn bereiken. Het is onze bedoeling duidelijk maken dat de twee ook naast elkaar kunnen”, legt Roemer Warners, categoriemanager vers voor Albert Heijn België, uit. 

 

Albert Heijn wil dus beginnen met flexitarisme te helpen ondersteunen: het leerde namelijk dat Vlamingen graag meer groenten en fruit en minder vlees en vis willen eten, maar dat laatste blijkt in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. “Twee procent van de Belgen is echt vegetarisch en een grote groep wil bewust minder vlees eten, maar mensen lopen vaak steeds hetzelfde rondje in de winkel”, aldus Warners. 

 

Om de instap te vergemakkelijken, lanceert AH flexi-Vlaanderen, met een focus op vleesvervangers – want die zijn volgens de supermarktketen de makkelijkste manier om met meer plantaardige voeding te starten: maak je gewoonlijke gerechten, maar vervang het vlees door een vegetarisch alternatief, klinkt het advies. 

 

Sensibiliseren rond gezond eten en leven

Flexi-Vlaanderen is geen campagne, onderstreept de Nederlandse keten: het komt eerder neer op 'nudging': net zoals met andere categorieën wil de retailer consumenten erop attent maken dat gezond eten eenvoudig kan. Daarom zal het vleesvervangers en vegetarische gerechten ook steeds vaker uit het speciale schap en gewoon naast de andere producten in hun categorie leggen.

 

In de winkel in de Karel Oomsstraat in Antwerpen experimenteerde Albert Heijn alvast met een pop-uprestaurantje waar men nieuwe bolognaisesaus kon proeven. Consumenten wisten op voorhand niet dat het gehakt vegetarisch was en bleken het zelf ook niet te proeven. “Meer dan de helft van de Belgen komt over de vloer bij AH, zo’n 800.000 huishoudens krijgen onze folders en we krijgen 500.000 mensen per week in de winkels. Met die impact willen we iets goeds doen”, legt Warners uit.

 

De supermarktketen wil vanuit zijn visie om “alle ingrediënten voor een beter leven voor iedereen” te bieden ook algemeen sensibiliseren rond gezond eten en gezond leven, vertelt Belgisch directeur Luc De Baets. Albert Heijn wil zich immers weer meer profileren als echte kruidenier. Dat houdt volgens de topman onder meer in dat medewerkers klanten (her)kennen, het assortiment regelmatig wordt herbekeken of vernieuwd en dat je er een goeie deal kan slaan qua prijs – net zoals vroeger bij de lokale kruidenier.

 

Al een aantal jaar probeert Albert Heijn de hoeveelheid zout, suiker en additieven in zijn huismerkproducten te verminderen en ook met A-merkleveranciers is het de dialoog aangegaan. Zo zijn verleden jaar 155 frisdranken aangepakt en kunnen mensen bewuster kiezen dankzij een friswijzer in de winkels. Specifiek voor kinderen pakt AH binnenkort nog uit met een primeur: als kinderen meekomen met ouders krijgen ze een gratis stuk fruit.

 

Alternatieve proteïnen zijn dominante foodtrend

Het initiatief flexi-Vlaanderen wordt specifiek in Vlaanderen gelanceerd omdat de vleesmarkt er anders is dan in Nederland, maar ook omwille van de kleinere schaal van Albert Heijn België. “We merken dat we met ons Belgisch team soms voorlopers zijn. Het is soms makkelijker om hier iets nieuws te proberen dan daar waar we 900 winkels hebben. Wie weet krijgt het dus navolging”, vertelt Warners.

 

Binnen de grotere, internationale trends in foodconsumptie past het initiatief alvast helemaal. Warners spreekt namelijk van vier grote foodtrends: andere vormen van proteïnen (denk aan zeewier en insecten), transparantie, gemak in verschillende niveaus (van klaargemaakte soep tot groentepakketten voor soep) en vraag naar vers. Zeker vers wordt steeds belangrijker voor foodretailers, want met niet-vers valt geen onderscheid te behalen ten opzichte van online of de concurrentie.

 

Er liggen trouwens plannen voor online op tafel, geeft woordvoerder Sally Herygers nog toe, “maar eerst gaan we nog een aantal mooie nieuwe winkels opendoen”. Ze heeft het dan over de aangekondigde nieuwe winkels in Hasselt, die nog voor de zomer moet openen, en Zaventem voor het eind van dit jaar. Over de verdere toekomstplannen van Albert Heijn in België houdt de directie weliswaar de lippen stijf op elkaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.