Alpro mag "variatie op melk" blijven

Alpro mag "variatie op melk" blijven

Alpro mag zijn producten variaties op zuivel of melk blijven noemen. Dat besloot de rechtbank van ’s Hertogenbosch na het hoger beroep van Nederlandse Zuivelindustrie (NZO). 

 

"Variatie op zuivel" is niet verwarrend

De rechtbank vindt niet dat consumenten de plantaardige producten van Alpro kunnen verwarren met (dierlijke) melk of zuivelproducten. “Het gebruik van de woordcombinatie ‘(plantaardige) variatie op yoghurt’ is bedoeld om tot uitdrukking te brengen dat Alpro’s sojaproducten een plantaardig alternatief vormen voor het dierlijke melkproduct ‘yoghurt’”, klinkt de uitspraak.

 

Het verdict komt er nadat de brancheorganisatie Nederlandse Zuivelindustrie in 2014 in hoger beroep ging tegen een eerdere uitspraak van 2012. Daarin gaf de rechter Alpro de goedkeuring om afgeleide benamingen te gebruiken, maar wel enkel in combinatie met het woord plantaardig.

 

Alpro mag benamingen en verwijzingen als "variatie op zuivel" of "yoghurtvariatie" dus blijven gebruiken. Wat eerder, in eerste aanleg, wel al verboden werd, is het gebruik van het woord yoghurt en alle varianten daarop in publicaties en reclame-uitingen over de specifieke productlijn Mild & Creamy. 

Tags: