Berloumi mag naam behouden

Berloumi mag naam behouden

Berloumi, de Oost-Vlaamse variant van de Cypriotische halloumi-kaas, moet niet op zoek naar een nieuwe naam. Een Cypriotische belangenorganisatie dreigde met een miljoenenclaim, maar het Benelux Merkenbureau gaf de kaasmaker uit Berlare gelijk.

 

“Halloumi is kaassoort, geen merknaam”

De Zuivelarij, producent van de Berloumi, kreeg twee jaar geleden van de “Foundation for the Protection of the Cypriotic halloumi” de eis om de naam van zijn product te wijzigen omdat die te veel weg had van de Cypriotische ‘halloumi’. Ging het bedrijfje uit het Oost-Vlaamse Berlare daar niet op in, dan zou een miljoenenclaim volgen wegens misbruik van de naam.

 

Het Benelux Merkenbureau in Den Haag heeft de klacht van de Cyprioten nu echter afgewezen. “Halloumi is een kaassoort en geen merknaam”, luidt het in het vonnis. De Zuivelarij mag dus de naam ‘Berloumi’ ongehinderd gebruiken en kan zijn merknaam nu voor heel Europa beschermen.

 

De grillkaas, die een groeiende populariteit geniet als vegetarisch alternatief op de barbecue, wordt intussen in zo’n 400 winkels verkocht en ligt binnenkort ook in de rekken van de supermarkten. De Zuivelarij verwerkt dagelijks zo’n 500 liter melk tot grillkaas. Doel is op termijn een ton kaas per dag te produceren.