Broodschandaal treft Albert Heijn en Jumbo | RetailDetail

Broodschandaal treft Albert Heijn en Jumbo

Broodschandaal treft Albert Heijn en Jumbo
Bakkerijconcern Bakkersland zou de afgelopen twee jaar minimaal één keer een partij brood hebben teruggehaald omdat hier asbest in terecht was gekomen. In drie van de zestien ovens van de grootste broodleverancier van Nederland blijken de kankerverwekkende vezels te zijn vrijgekomen. Bakkersland levert onder meer aan Albert Heijn en Jumbo.

Verschillende incidenten met asbest in brood

De betreffende ovens zijn allemaal ongeveer veertig jaar oud en asbest wordt daar gebruikt als warmte-isolatie. Het televisieprogramma Zembla brengt vanavond een uitzending over verschillende incidenten met asbest in de bakkerijen in Wateringen, Waalwijk en Zwanenburg. In één geval werd het brood teruggehaald vanuit het distributiecentrum van een niet bij naam genoemde supermarktketen.

 

Bakkersland stelt in een weerwoord dat het nooit wetenschappelijk is aangetoond dat asbest eten ongezond is voor de mensheid. Het is vooral het inademen van de vezel dat kanker veroorzaakt. Asbestdeskundigen merken dan weer op dat daar zelden onderzoek naar is gedaan, waardoor het ook niet duidelijk is dat het niét slecht is voor de volksgezondheid. Bakkersland is bezig met de vervanging van de ovens, maar dit traject gaat twee jaar duren.

 

Deskundigen dringen er in de uitzending van Zembla op aan om per direct te stoppen met de productie in de asbestovens, maar de broodgigant beschuldigt Zembla ervan onrust te zaaien rond de productie van brood. Ook brancheorganisatie CBL heeft gereageerd en stelt dat de in de uitzending genoemde recall nooit heeft plaatsgevonden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.