Broodschandaal treft Albert Heijn en Jumbo

Broodschandaal treft Albert Heijn en Jumbo
Bakkerijconcern Bakkersland zou de afgelopen twee jaar minimaal één keer een partij brood hebben teruggehaald omdat hier asbest in terecht was gekomen. In drie van de zestien ovens van de grootste broodleverancier van Nederland blijken de kankerverwekkende vezels te zijn vrijgekomen. Bakkersland levert onder meer aan Albert Heijn en Jumbo.

Verschillende incidenten met asbest in brood

De betreffende ovens zijn allemaal ongeveer veertig jaar oud en asbest wordt daar gebruikt als warmte-isolatie. Het televisieprogramma Zembla brengt vanavond een uitzending over verschillende incidenten met asbest in de bakkerijen in Wateringen, Waalwijk en Zwanenburg. In één geval werd het brood teruggehaald vanuit het distributiecentrum van een niet bij naam genoemde supermarktketen.

 

Bakkersland stelt in een weerwoord dat het nooit wetenschappelijk is aangetoond dat asbest eten ongezond is voor de mensheid. Het is vooral het inademen van de vezel dat kanker veroorzaakt. Asbestdeskundigen merken dan weer op dat daar zelden onderzoek naar is gedaan, waardoor het ook niet duidelijk is dat het niét slecht is voor de volksgezondheid. Bakkersland is bezig met de vervanging van de ovens, maar dit traject gaat twee jaar duren.

 

Deskundigen dringen er in de uitzending van Zembla op aan om per direct te stoppen met de productie in de asbestovens, maar de broodgigant beschuldigt Zembla ervan onrust te zaaien rond de productie van brood. Ook brancheorganisatie CBL heeft gereageerd en stelt dat de in de uitzending genoemde recall nooit heeft plaatsgevonden.

Tags: