Cao-onderhandelingen bij supermarkten lopen spaak

Cao-onderhandelingen bij supermarkten lopen spaak

Fedde Monsma, onderhandelaar van CNV Dienstenbond, heeft gemeld dat de onderhandelingen over een nieuwe cao in de supermarktsector zijn vastgelopen. Volgens hem proberen de supermarkten de verliezen van de prijzenoorlog te recupereren bij de werknemers.

Dispuut over loonsverhoging

"De rekening van de prijzenoorlog wordt neergelegd bij het personeel", zegt Monsma aan De Telegraaf. "De werkgevers wilden bijvoorbeeld per direct de toeslagen voor werk in de avonduren afschaffen." Ook voor zaterdagen zouden de toeslagen geschrapt worden.

 

De supermarkten stelden een loonsverhoging van 2,5 procent voor als compensatie voor het verlies. De bonden stelden zelf voor om over een periode van twee jaar de lonen te laten stijgen met 3,8 procent, met een extra stijging van 3 procent voor werknemers jonger dan 18.

 

Afschaffing zondagtoeslag?

In de toekomst willen de supermarkten zelfs af van de zondagtoeslag, een onbespreekbaar voorstel voor Monsma. Werken op zondag moet volgens hem op vrijwillige basis blijven bestaan en met honderd procent toeslag: "Het is voor ons onbespreekbaar om daarvan af te wijken."

 

Het is voor de vakbondsman ook een doorn in het oog dat in de supermarktsector geen enkel initiatief wordt genomen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen.

Tags: