Cao-onderhandelingen bij supermarkten lopen spaak | RetailDetail

Cao-onderhandelingen bij supermarkten lopen spaak

Cao-onderhandelingen bij supermarkten lopen spaak

Fedde Monsma, onderhandelaar van CNV Dienstenbond, heeft gemeld dat de onderhandelingen over een nieuwe cao in de supermarktsector zijn vastgelopen. Volgens hem proberen de supermarkten de verliezen van de prijzenoorlog te recupereren bij de werknemers.

Dispuut over loonsverhoging

"De rekening van de prijzenoorlog wordt neergelegd bij het personeel", zegt Monsma aan De Telegraaf. "De werkgevers wilden bijvoorbeeld per direct de toeslagen voor werk in de avonduren afschaffen." Ook voor zaterdagen zouden de toeslagen geschrapt worden.

 

De supermarkten stelden een loonsverhoging van 2,5 procent voor als compensatie voor het verlies. De bonden stelden zelf voor om over een periode van twee jaar de lonen te laten stijgen met 3,8 procent, met een extra stijging van 3 procent voor werknemers jonger dan 18.

 

Afschaffing zondagtoeslag?

In de toekomst willen de supermarkten zelfs af van de zondagtoeslag, een onbespreekbaar voorstel voor Monsma. Werken op zondag moet volgens hem op vrijwillige basis blijven bestaan en met honderd procent toeslag: "Het is voor ons onbespreekbaar om daarvan af te wijken."

 

Het is voor de vakbondsman ook een doorn in het oog dat in de supermarktsector geen enkel initiatief wordt genomen om de jeugdwerkloosheid terug te dringen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.