CBL: "Supermarktomzetten stijgen dit jaar verder" | RetailDetail

CBL: "Supermarktomzetten stijgen dit jaar verder"

CBL: "Supermarktomzetten stijgen dit jaar verder"

De omzetten van de Nederlandse supermarkten zullen verder stijgen, verwacht het CBL. Vorig jaar hadden de supers een omzet van 34,3 miljard euro (+0,3% tegenover 2013) en in de afgelopen 5 maanden behaalden ze al 2,3% meer omzet.

2,7 keer per week boodschappen doen

“Ik heb altijd vertrouwen in foodservice en supermarkten gehad sinds het intreden van de economische crisis. Terecht; de omzetten stegen jaarlijks of bleven op zijn minst stabiel”, verklaart CBL-voorzitter Bert Roetert vandaag tijdens de jaarlijkse CBL Haringparty. Roetert is er trots op dat de branche is blijven investeren en ontwikkelen, zowel qua bedrijfsvoering als assortiment.

 

De consument doet gemiddeld 2,7 keer per week boodschappen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL). Hij bezoekt gemiddeld 2,9 verschillende formules per maand, terwijl 47% drie of meer formules per maand bezoekt. De klant kan daarbij kiezen uit gemiddeld vier goed bereikbare supermarktformules.

 

 

76% van de shoppers is ook positief tot zeer positief over de supermarkt. 67% van de consumenten vindt boodschappen doen leuk. Ze waarderen het grote assortiment, de keuzevrijheid en het aanbod van voordelige producten. Hun winkelbezoek duurt gemiddeld 26 minuten. 

 

Loyaal aan winkel, minder aan producten

Consumenten zijn bovendien loyale klanten: bij negatieve berichtgeving over zijn supermarkt, switcht slechts 13% van winkel. Aan producten zijn boodschappers minder trouw: 36% switcht van product bij slechte berichtgeving.

 

Als aandachtspunten voor de supermarkt noemen consumenten het ondersteunen van lokale initiatieven, het aanbod van lokale/regionale producten en het verminderen van verpakkingsmaterialen, zo blijkt uit onderzoek van EFMI Business School in opdracht van het CBL.

 

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) behartigt de belangen van de supermarktbranche en foodservicebedrijven in Nederland. Dagelijks doen vier miljoen consumenten hun boodschappen in de ruim 4300 supermarkten die het CBL vertegenwoordigt. De levensmiddelenhandel draagt voor ruim 10% bij aan het Bruto Nationaal Product. De branche biedt werkgelegenheid aan ruim 300.000 mensen en is daarmee één van de grootste werkgevers van Nederland.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.