Drankblikje viert tachtigste verjaardag

Drankblikje viert tachtigste verjaardag

Het drankblikje viert dit jaar zijn tachtigste verjaardag: het eerste blikje werd immers al in 1935 gelanceerd door bierbrouwer Krueger. Momenteel worden in Europa 63 miljard blikjes per jaar geproduceerd.

Alle soorten drank in blik

Zowat elke drank heeft al een variant in blik: "Energiedrankjes blijven populair en die zitten bijna allemaal in blik. Ook groeit de markt voor de zogenaamde functionele drankjes met mineralen en nutriënten, die in blik goed beschermd zijn tegen licht. Verder zijn er steeds meer verschillende formaten, waaronder de nieuwe, slanke, smallere blikjes", zegt Carine Lemmens, voorzitter van de BCME, de vereniging van blikfabrikanten.

 

Het drankblikjes zoals het vandaag gekend is, maakte in de jaren 1960 zijn opwachting toen het lipje aan het blikje werd toegevoegd. Tegenwoordig wordt er nog altijd sterk geëxperimenteerd met drankblikjes: "Zo worden wanddiktes dunner, coatings worden verbeterd en materiaalsamenstelling wordt aangepast aan vormmogelijkheden. Ook is er veel mogelijk op designgebied, van mat tot hoogglans, met reliëf, kleur en vorm; dit biedt veel kansen", zegt Roland ten Klooster, hoogleraar verpakkingsontwerp.

Tags: