Eten en drinken niet veel duurder geworden

Eten en drinken niet veel duurder geworden

Eten en drinken zijn de afgelopen tien jaar veel minder in prijs gestegen dan andere artikelen. Voedingsmiddelen werden negen procent duurder, terwijl de inflatie in deze periode ruim achttien procent bedroeg, becijferde ING.

Vroeger niet zo veel beter

Volgens ING geeft een gemiddeld huishouden maandelijks ongeveer 300 euro uit aan voedingsmiddelen, dat is tien procent van het totale budget. Vlees, vis, olie, boter, fruit, kaas, melk, groente en aardappelen zijn nu allemaal circa tien procent duurder dan in 2001, terwijl suiker, zoetwaren en ijs nog net zoveel kosten als toen. Brood werd wel vijftien procent duurder.

 

De voedselprijzen in de winkel zijn de laatste jaren wel sneller gestegen door de oplopende voedselprijzen op de wereldmarkt, maar de winkeliers berekenden de kosten maar voor een deel door, mogelijk uit angst klanten kwijt te raken.

 

Ook de concurrentie tussen supermarkten zet volgens het ING Economisch Bureau een rem op de prijsstijgingen. De supermarkten profiteerden er bovendien van dat de loonkosten door de economische teruggang minder stegen.

Tags: