Franck Riboud laat Danone aan kroonprins Faber over | RetailDetail

Franck Riboud laat Danone aan kroonprins Faber over

Franck Riboud laat Danone aan kroonprins Faber over

Franck Riboud stapt op 1 oktober op als algemeen directeur van de Franse voedingsreus Danone. Hij gaat zich als voorzitter van de raad van bestuur concentreren op de langetermijnstrategie van het bedrijf, de operationele leiding komt in handen van zijn adjunct Emmanuel Faber.

Riboud bouwde Danone uit tot wereldgroep

De 58-jarige Riboud stond 18 jaar aan het hoofd van Danone: hij volgde zijn vader Antoine in 1996 op als topman en bouwde het voormalige BSN verder uit tot de huidige wereldgroep, die actief is in meer dan 140 landen, een globale omzet van meer dan 21 miljard euro realiseert en meer dan 900 miljoen klanten zegt te tellen.

 

Riboud zette naar het voorbeeld van Coca-Cola sterk in op marketing en innovaties. Daarbij concentreerde die zich op vier domeinen: waters (Evian), verse zuivelproducten (Danone), babyvoeding (Nutricia, Milupa,…) en klinische voeding (Numico). Merken die hierin niet pasten werden verkocht, zoals de koekjes van Lu in 2007. 

 

De afscheidnemende topman gaat zich nu toeleggen op het voorzitterschap van de groep en neemt ook de leiding van een strategisch comité. Dat zal zich onder meer moeten buigen over de toekomst van de klinische voeding en over nieuwe acquisities in de sector van de babyvoeding en flessenwater.  

 

Faber moet Danone weer laten groeien

De operationele leiding van Danone komt in handen van de 50-jarige Emmanuel Faber, momenteel de rechterhand van Riboud. Bernard Hourd, die dezelfde functie als Faber bekleedde, verlaat dan weer het bedrijf.

 

Net als Riboud heeft Faber een lange staat van dienst in het bedrijf: in 1997 startte hij er als verantwoordelijke voor fusies over overnames, vervolgens nam hij het financieel departement onder zijn hoede om nadien topman te worden van de Aziatische activiteiten en tenslotte terug te keren als adjunct van de algemeen directeur.

 

Van Faber wordt verwacht dat hij Danone weer op het groeipad krijgt. De jongste drie jaar heeft de Franse voedingsreus het immers moeilijk: de crisis in de eurozone, tegenvallers in China en problemen in Rusland – de belangrijkste afzetmarkt van het bedrijf - zetten immers een rem op de expansie.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.