Gluten bezorgt 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen | RetailDetail

Gluten bezorgt 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen

Gluten bezorgt 1 op de 4 Nederlanders gezondheidsproblemen

Gluten bezorgt ongeveer een op de vier Nederlanders gezondheidsproblemen zoals een prikkelbare darm (47%), tarweallergie (33%), coeliakie (31%), glutensensitiviteit (29%) en huiduitslag (17%). Dit blijkt uit een onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder ruim 1000 Nederlanders van 25 jaar of ouder.

 

Helft Nederlanders kent iemand met glutenintolerantie

Bijna de helft van de mensen (45%) kent wel iemand die lijdt aan glutenintolerantie, toont het onderzoek aan. 1% heeft zelf coeliakie, 10% heeft een familielid met deze darmaandoening en 34% kent iemand van de vrienden en kennissen die geen gluten verdraagt. Zo’n 80% van de meer dan 1000 ondervraagden heeft weleens gehoord of gelezen over gluten: via vrienden of familie (40%), in krant, tijdschrift of brochure (20%) of op televisie (20%).

 

Gluten kan ook een mogelijke oorzaak van problemen met de eigen gezondheid zijn, denken de ondervraagden, vooral van buikpijnklachten (26%), een opgeblazen gevoel (23%), diarree (21%) en vermoeidheid (19%).

 

Ongeveer 1%, ofwel 170.000 Nederlanders, lijdt aan coeliakie of glutenintolerantie. Hoewel ongeveer 35.000 mensen de diagnose reeds kregen, denken experts dat er nog 125.000 mensen zijn die ook aan coeliakie lijden zonder dit te weten. Eerst moeten coeliakie en tarweallergie medisch worden uitgesloten. Aan de hand van bloedonderzoek wordt dan vastgesteld of er antistoffen voorkomen die wijzen op coeliakie. Frappant is wel dat bij 30% van de patiënten een diagnose pas boven de 50 jaar wordt vastgesteld.

 

Gluten: eiwit in granen

Hoewel bijna iedereen (92%) aangeeft bekend te zijn met de termen, weet tweederde van de ondervraagden (68%) dat gluten een eiwit is in granen als tarwe en rogge. Een op de zeven mensen (14%) denkt te weten wat gluten is, maar geeft een verkeerd antwoord. En dat terwijl bijna de helft (45%) wel iemand kent die geen gluten verdraagt.

 

Gluten komen voor in veel producten waaronder brood, pasta, meel, muesli, koekjes, snacks, diepvriespizza’s en ijshoorntjes. Bij mensen met coeliakie kan een zeer kleine hoeveelheid gluten een chronische ontsteking van de dunne darm veroorzaken met soms ernstige symptomen. Er is geen medicijn beschikbaar tegen coeliakie: de enig mogelijke behandeling is een levenslang strikt glutenvrij dieet.

 


Terwijl de bekendheid met coeliakie en tarweallergie groeit, wordt er steeds meer gesproken over een nieuwe vorm van glutenintolerantie: glutensensitiviteit ofwel glutengevoeligheid. Hoe vaak glutensensitiviteit voorkomt is nog niet bekend, maar deskundigen wijzen erop dat glutengevoeligheid vaker voorkomt dan coeliakie. Deze overgevoeligheid, een intolerantie van het lichaam zonder een allergische reactie, kan plotseling en op elke leeftijd ontstaan. Er wordt nu onderzoek gedaan naar tests om glutensensitiviteit vast te stellen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Jumbo richt Belgische vennootschap op

13/06/2018

De Nederlandse supermarktketen Jumbo lijkt nu echt op weg naar België: ze heeft immers recent in Antwerpen de vennootschap bvba Jumbo België opgericht.

Carrefour in zee met Google

12/06/2018

De digitale transformatie van retailgroep Carrefour komt in een versnelling door een partnerschap met Google. Franse consumenten zullen kennismaken met nieuwe retailmodellen en koopervaringen, zegt de retailer.