Grote aandeelhouders minder dominant bij Refresco

Grote aandeelhouders minder dominant bij Refresco

De drie grootste aandeelhouders van frisdranken- en sappenbottelaar Refresco Gerber hebben 9,9% van hun aandelen verkocht. Daardoor is hun gezamenlijk bedrag gedaald tot 37,7%. Zowat 59% van alle aandelen kan nu vrij worden verhandeld op de beurs.

Geleidelijke terugtocht

Refresco Gerber ontstond eind 2013 door de fusie van het Nederlandse Refresco met het Britse Pride Foods, dat onder de naam Gerber Emig actief was. Hun samengaan liet toe om een groep te creëren die in 2014 goed was voor een omzet van zowat 2 miljard euro. Daarvoor diende het zowat 6 miljard liter aan frisdranken en sappen te bottelen, onder de huismerken van tal van retailers. Refresco was bij de fusie in handen van het IJslandse Feskur en het investeringsfonds 3i, Pride Foods behoorde toe aan Tomoa.

 

In maart 2015 brachten de eigenaars Refesco Gerber deels naar de beurs van Amsterdam. Dat gebeurde tegen 14,5 euro per aandeel. Daarbij werd een combinatie van bestaande en nieuwe titels verkocht.

 

Feskur, 3i en Tomoa hebben nu nog 9,9% van hun resterende aandelenbelang verkocht aan institutionele beleggers. Dat gebeurde tegen 15,25 euro per stuk. Na deze herplaatsing houden de drie grote aandeelhouders nog een gezamenlijk belang van 37,7% aan. Het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is op de beurs neemt toe tot 59%.

Tags: