Jumbo verhoogt lonen zonder cao-akkoord | RetailDetail

Jumbo verhoogt lonen zonder cao-akkoord

Jumbo verhoogt lonen zonder cao-akkoord
Shutterstock

Supermarktketen Jumbo geeft met terugwerkende kracht zijn logistieke medewerkers een loonsverhoging van 1,5%, hoewel er nog geen akkoord is over een nieuwe cao. Het wacht nu de akkoorden bij andere ketens af om te kijken of er ruimte is voor een verdere verhoging.

Gesprekken afgebroken

Jumbo voegt er ook meteen aan toe dat het niet te spreken is over de houding van de vakbonden, die hebben besloten om de gesprekken rond de cao stop te zetten. "Bij Jumbo hebben we steeds ingezet op constructieve gesprekken met de bonden over een nieuwe cao Jumbo Logistiek”, zegt CEO Frits van Eerd. "Dat de bonden ervoor hebben gekozen de gesprekken voortijdig af te breken en de in maart 2016 met ons gemaakte afspraak over een duurzame loonkostenontwikkeling te negeren, stelt ons erg teleur.”

 

Daarom besluit het nu alvast over te gaan tot een loonsverhoging van 1,5%, in afwachting van akkoorden bij andere supermarktketens. Als blijkt dat er dan nog ruimte is voor een verdere loonsverhoging, dan wil de directie daar over spreken.

 

De onderhandelingen rond de cao zitten al een tijdje in het slop, omdat Jumbo vindt dat de vakbonden een afspraak van een jaar geleden naast zich neer leggen. “Sterker nog, de bonden zijn van tafel gelopen en hebben elke uitnodiging voor verder overleg geweigerd. In plaats daarvan kiezen zij voor acties. Dat is in niemands belang”, aldus Van Eerd.

 

De vakbonden hebben omwille van de moeilijke onderhandelingen ook al stiptheidsacties gehouden in de distributiecentra van de supermarktketen. Zij zijn immers van mening dat er een loonsverhoging van 2,5% moet komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.