Jumbo verhoogt lonen zonder cao-akkoord

Jumbo verhoogt lonen zonder cao-akkoord

Supermarktketen Jumbo geeft met terugwerkende kracht zijn logistieke medewerkers een loonsverhoging van 1,5%, hoewel er nog geen akkoord is over een nieuwe cao. Het wacht nu de akkoorden bij andere ketens af om te kijken of er ruimte is voor een verdere verhoging.

Gesprekken afgebroken

Jumbo voegt er ook meteen aan toe dat het niet te spreken is over de houding van de vakbonden, die hebben besloten om de gesprekken rond de cao stop te zetten. "Bij Jumbo hebben we steeds ingezet op constructieve gesprekken met de bonden over een nieuwe cao Jumbo Logistiek”, zegt CEO Frits van Eerd. "Dat de bonden ervoor hebben gekozen de gesprekken voortijdig af te breken en de in maart 2016 met ons gemaakte afspraak over een duurzame loonkostenontwikkeling te negeren, stelt ons erg teleur.”

 

Daarom besluit het nu alvast over te gaan tot een loonsverhoging van 1,5%, in afwachting van akkoorden bij andere supermarktketens. Als blijkt dat er dan nog ruimte is voor een verdere loonsverhoging, dan wil de directie daar over spreken.

 

De onderhandelingen rond de cao zitten al een tijdje in het slop, omdat Jumbo vindt dat de vakbonden een afspraak van een jaar geleden naast zich neer leggen. “Sterker nog, de bonden zijn van tafel gelopen en hebben elke uitnodiging voor verder overleg geweigerd. In plaats daarvan kiezen zij voor acties. Dat is in niemands belang”, aldus Van Eerd.

 

De vakbonden hebben omwille van de moeilijke onderhandelingen ook al stiptheidsacties gehouden in de distributiecentra van de supermarktketen. Zij zijn immers van mening dat er een loonsverhoging van 2,5% moet komen.

Tags: