Stiptheidsacties bij distributiecentra Jumbo | RetailDetail

Stiptheidsacties bij distributiecentra Jumbo

Stiptheidsacties bij distributiecentra Jumbo
Shutterstock

In de distributiecentra van supermarktketen Jumbo in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden houden de vakbonden stiptheidsacties en elf minuten langer pauze. De acties zijn een reactie op de slabakkende onderhandelingen rond de nieuwe cao.

2,5% meer loon

De vakbonden lieten eind vorige maand al verstaan dat er acties zouden komen als Jumbo de lonen in de nieuwe cao niet met 2,5% de hoogte zou laten stijgen. Volgens het supermarktbedrijf gaan de vakbonden zo echter in tegen een afspraak die ze vorig jaar afsloten met de directie en dus zitten de onderhandelingen volledig in het slop.

 

Om de directie onder druk te zetten worden er al enkele dagen stiptheidsacties gehouden en wordt er elf minuten meer pauze genomen. Dat is 2,5% van de totale werkdag, wat symbool staat voor de looneis van 2,5%. De stiptheidsacties zorgen ervoor dat er flink trager wordt gewerkt in de distributiecentra: normaal verwerkt elke werknemer een honderdtal paletten per uur, maar tijdens de acties valt dat terug naar slechts de helft.

 

"Gebroken afspraak"

Jumbo is uiteraard niet gediend met de acties en heeft begin deze week aangegeven de onderhandelingen rond de looneisen in de nieuwe cao tijdelijk op te schorten, omdat de vakbonden een gemaakte afspraak rond duurzame loonontwikkeling hebben gebroken.

 

“Aangezien de bonden op dit moment niet aan kunnen geven hoe zij de loonverschillen in de sector daadwerkelijk denken te verkleinen en de onderhandelingen aan de andere tafels (GIL, VGL, AH cao) nog volop gaande zijn, kan Jumbo op dit moment nog geen onderbouwd loonbod doen dat recht doet aan de afspraak om meer evenwicht te brengen in het concurrentiespeelveld”, schreef de keten toen in een persbericht. Vandaag wordt er wel opnieuw onderhandeld over de cao.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.