Stiptheidsacties bij distributiecentra Jumbo

Stiptheidsacties bij distributiecentra Jumbo

In de distributiecentra van supermarktketen Jumbo in Beilen, Breda, Elst, Raalte, Veghel en Woerden houden de vakbonden stiptheidsacties en elf minuten langer pauze. De acties zijn een reactie op de slabakkende onderhandelingen rond de nieuwe cao.

2,5% meer loon

De vakbonden lieten eind vorige maand al verstaan dat er acties zouden komen als Jumbo de lonen in de nieuwe cao niet met 2,5% de hoogte zou laten stijgen. Volgens het supermarktbedrijf gaan de vakbonden zo echter in tegen een afspraak die ze vorig jaar afsloten met de directie en dus zitten de onderhandelingen volledig in het slop.

 

Om de directie onder druk te zetten worden er al enkele dagen stiptheidsacties gehouden en wordt er elf minuten meer pauze genomen. Dat is 2,5% van de totale werkdag, wat symbool staat voor de looneis van 2,5%. De stiptheidsacties zorgen ervoor dat er flink trager wordt gewerkt in de distributiecentra: normaal verwerkt elke werknemer een honderdtal paletten per uur, maar tijdens de acties valt dat terug naar slechts de helft.

 

"Gebroken afspraak"

Jumbo is uiteraard niet gediend met de acties en heeft begin deze week aangegeven de onderhandelingen rond de looneisen in de nieuwe cao tijdelijk op te schorten, omdat de vakbonden een gemaakte afspraak rond duurzame loonontwikkeling hebben gebroken.

 

“Aangezien de bonden op dit moment niet aan kunnen geven hoe zij de loonverschillen in de sector daadwerkelijk denken te verkleinen en de onderhandelingen aan de andere tafels (GIL, VGL, AH cao) nog volop gaande zijn, kan Jumbo op dit moment nog geen onderbouwd loonbod doen dat recht doet aan de afspraak om meer evenwicht te brengen in het concurrentiespeelveld”, schreef de keten toen in een persbericht. Vandaag wordt er wel opnieuw onderhandeld over de cao.