Jumbo wil niet meer onderhandelen over cao | RetailDetail

Jumbo wil niet meer onderhandelen over cao

Jumbo wil niet meer onderhandelen over cao
Shutterstock

Supermarktketen Jumbo wil niet langer onderhandelen met de vakbonden over een cao voor de medewerkers van de distributiecentra. Die cao wordt vervangen door een eigen arbeidsvoorwaarderegeling.

“Vakbonden willen geen dialoog”

De directie van Jumbo gaat die 'AVR' zelf opstellen, samen met de centrale ondernemingsraad, en daarna voorleggen bij een brede vertegenwoordiging van de werknemers. Zo worden de vakbonden dus volledig buitenspel gezet. De directie vindt immers dat de vakbonden zichzelf onmogelijk hebben gemaakt door steevast weg te blijven van de onderhandelingstafel. “Zij willen geen dialoog, maar zaten al vanaf het eerste moment in het actiemodel”, zegt CFO Ton van Veen.

 

Het conflict tussen Jumbo en de vakbonden sleept ondertussen al weken aan en draait volledig rond de loonsverhoging in de nieuwe cao. Jumbo wil zijn werknemers 1,5% meer geven, maar de vakbonden eisen 2,5% en willen daar niet van afwijken.

 

Volgens Jumbo breken ze zo een afspraak van vorig jaar, waarbij werd overeengekomen dat de lonen bij Jumbo meer in lijn zouden worden gebracht met die van de concurrentie. “Partijen spreken af dat beide zich in de deze cao-periode en daarna naar vermogen zullen inzetten om gelijkheid te realiseren in de loonkosten, en loonniveaus te realiseren in de sector”, stond in 2016 in het akkoord te lezen.

 

Voldoende steun voor AVR

De vakbonden interpreteren dat akkoord echter anders dan de directie. “We hebben ons verplicht tot inspanning, niet tot resultaten”, zei een advocaat van de vakbonden eerder al. Een onbegrijpelijke instelling volgens de directie van Jumbo.

 

De directie van Jumbo is er na gesprekken met de werknemers in de distributiecentra nu echter van overtuigd dat het voldoende steun heeft om de AVR goedgekeurd te krijgen. Die regeling moet volgens Jumbo dit najaar gereed zijn. Daarin zal het voornamelijk vasthouden aan de voorstellen die het eerder deed aan de vakbonden, rekening houdend met akkoorden elders in de sector.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid: de retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.