Na twee jaar cao voor supermarkten

Na twee jaar cao voor supermarkten

Na meer dan twee jaar is er weer een cao voor de zowat 260.000 werknemers van supermarkten. De overeenkomst voorziet in een loonsverhoging met 5%. In ruil daarvoor worden de toeslagen voor het werken tijdens de avonduren en op zaterdag afgeschaft.

Hoger loon in ruil voor wegvallen toeslagen

De supermarktdirecties waren vragende partij voor een afschaffing van de toeslagen voor avond- en weekendwerk. In een branche als de retail is het immers normaal geworden dat de winkels dan open zijn. Bovendien was de toeslagregeling in de praktijk al in belangrijke mate uitgehold, door de inzet van mensen met een contract van ten hoogste twaalf uren per week, die sowieso geen recht hadden op de toeslagen.

 

In ruil voor de afschaffing van de toeslagen voor avond- en zaterdagprestaties stemden de supermarktdirecties in met een loonsverhoging met in totaal 5 procent. Er blijft daardoor alleen nog een loontoeslag overeind voor wie op zondag werkt.

 

Sneller volwaardig loon

Voorts toonden de werknemers zich bereid om duizend banen met een werkduur van meer dan 12 uren per week te creëren. Tevens zakt de leeftijd waarop een supermarktmedewerker recht heeft op een volwaardig loon van 23 jaar naar 22 jaar.

 

De overeenkomst werd bij de vertegenwoordigers van de werknemers alleen onderhandeld door CNV Dienstenbond. Het FNV was eerder uit het overleg gestapt, als protest tegen het schrappen van de toeslagen. Vooral het wegvallen van de zaterdagvergoeding viel zwaar.

 

Woonwinkels en tuincentra wachten nog

De nieuwe CAO gaat met terugwerkende kracht in vanaf april 2013 en loopt tot met maart 2017.

 

Voor de sectoren van de woonwinkels en de tuincentra konden werkgevers en werknemers echter nog niet tot een akkoord komen. In beide gevallen vonden de vakbonden de voorgestelde compensatie voor een daling van de toeslag voor zondagswerk onvoldoende.

Tags: