Nederland op plaats drie innovatie levensmiddelenindustrie | RetailDetail

Nederland op plaats drie innovatie levensmiddelenindustrie

Nederland op plaats drie innovatie levensmiddelenindustrie

Na Duitsland en Denemarken prijkt Nederland op de derde plaats qua innovatie binnen de levensmiddelindustrie. In Nederland wordt er veel geïnvesteerd in onderzoek en innovatie, maar wordt er te weinig omzet gegenereerd uit de nieuwe producten.

Procesefficiëntie en kostenverlaging

Op vlak van innovatie wordt er in Nederland vooral geïnvesteerd in procesefficiëntie en het verlagen van de kosten. Productvernieuwing en marketing worden daarbij een beetje stiefmoederlijk behandeld, menen de onderzoekers. Het grootste probleem daarbij is dat investeren in de twee eerstgenoemde factoren niet oneindig vooruitgang met zich meebrengt.

 

Wanneer Nederland wordt vergeleken met Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, dan blijkt dat ons land relatief sterk staat op vlak van onderzoek en ontwikkeling. Omdat het daarbij focust op de productieprocessen en kostenverlaging, komt er echter steeds meer druk op de werkgelegenheid en de concurrentiekracht te staan.

 

Innovatie van het MKB

Ook innovatie van het MKB blijft belangrijk, vooral op vlak van concurrentie en werkgelegenheid. Helaas worden kleinere bedrijven daarbij belemmerd door gebrek aan middelen, hoge kosten en te weinig werknemers met de juiste opleiding of ervaring.

 

Om de concurrentiepositie en de verduurzaming van de Nederlandse levensmiddelenindustrie van naderbij te bekijken, gaat het ministerie van Economische Zaken een onderzoek laten uitvoeren. Daaruit moet dan blijken waarin Nederland sterk scoort en waar het nog beter kan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.