Nederlanders verkiezen water steeds meer boven frisdrank

Nederlanders verkiezen water steeds meer boven frisdrank

De voorbije vijf jaar is de consumptie van frisdranken in Nederland flink gedaald. Ook de consumptie van sappen is gedaald, terwijl er meer water wordt gedronken.

Cola populairste

In 2010 dronk de gemiddelde Nederlander 101,8 liter frisdrank, maar vorig jaar is dat gedaald naar 94,5 liter per persoon. De populairste frisdrank is en blijft cola: 61 procent van de gedronken frisdrank is een vorm van cola. 14 procent zijn dan weer sinaasappelvruchtenlimonades. 32 procent van de frisdranken is voor rekening van de light-versies, een cijfer dat zowat gelijk gebleven is.

 

Het volume geconsumeerde sappen daalde van 16,9 liter naar 15,2 liter en bij mineraal- en bronwaters was er een stijging van 21,0 liter naar 21,7 liter, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS).

 

Binnen Europa bevindt Nederland zich ergens midden in het peleton op vlak van de frisdrankconsumptie. In Duitsland wordt met 145,2 liter per persoon het meeste frisdrank gedronken en ook Tsjechië en België bevinden zich bovenaan. In Litouwen en Griekenland wordt het minste frisdrank gedronken. Het gaat hierbij wel over de cijfers van 2013.

Tags: