Nederlands onderzoek naar paardenvlees | RetailDetail

Nederlands onderzoek naar paardenvlees

Nederlands onderzoek naar paardenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of ook op de Nederlandse markt producten worden verkocht die ten onrechte paardenvlees bevatten. Aanleiding is het grootschalige schandaal in het Verenigd Koninkrijk waar in producten van grote supermarktketens paardenvlees is aangetroffen.

Internationaal vleesschandaal

Hoewel op de verpakking staat dat er honderd procent rundvlees in zit, blijkt in de praktijk tussen de 30 en 100 procent van het vlees afkomstig van paarden. "We zijn extra alert en waar nodig komen aanvullende controles en inspecties.", zegt een woordvoerder van de NVWA tegen RTL Nieuws.

 

Ook supermarktketen Albert Heijn gaat 'preventief' onderzoek doen naar aanleiding van het paardenvleesschandaal, al verkoopt de supermarkt zelf geen producten van het merk Findus. Concurrent Plus heeft inmiddels besloten het rundvleesproduct Primafrost Lasagne uit de diepvries terug te sturen naar de distributiecentra.

 

Het schandaal in het Verenigd Koninkrijk en Ierland breidt zich steeds verder uit. Het begon met goedkope hamburgers, maar intussen blijkt het vlees ook verwerkt te zijn in honderdduizenden diepvriesmaaltijden. Ook elders in de Europese Unie worden nu overal onderzoeken opgestart, want de leveranciers van Findus blijken een internationale vleescarrousel te hebben opgezet vanuit Roemenië.

 

Paardenvlees werd tot de Tweede Wereldoorlog veel gegeten in Nederland, maar is sindsdien uit beeld verdwenen. Nederland telt nog maar enkele paardenslagers. Paardenvlees is niet per se slecht voor de volksgezondheid, maar veel consumenten hebben morele bezwaren tegen het eten van paarden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.

Lage dollar speelt Unilever parten

19/04/2018

Unilever zag zijn omzet over het eerste kwartaal met ruim 5% teruglopen als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. Zonder die impact zou de omzet van het levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern gestegen zijn met 3,4%.