Nederlandse vleeswaren bevatten minder vet en zout

Nederlandse vleeswaren bevatten minder vet en zout

Afspraken tussen supermarkten en vleeswarenproducenten hebben ervoor gezorgd dat de hoeveelheid vet en zout in de vleeswaren de voorbije jaren zijn gedaald. De doelstellingen werden daarbij ruimschoots behaald.

"Verschuivingen binnen het assortiment"

De gemiddelde hoeveelheid zout is in twee jaar met iets meer dan 20 procent gedaald. Bij verzadigd vet is er sprake van een daling van bijna 10 procent. Daardoor voldoet ondertussen 93 procent van alle producten in de supermarkt aan de afgesproken normen.


"Dat de producenten en supermarkten eigen normen stellen, leidt duidelijk tot verschuivingen binnen het assortiment, ook als deze niet wettelijk verankerd zijn. Vleeswaren passen daarmee onverminderd goed in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon", stelt het VNV in een persbericht.


De normen voor de hoeveelheid zout en verzadigd vet werden in 2013 vastgelegd door de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel. De normen worden daarbij gebruikt als maximum voor producten van huismerken en voor de eigen merken van de fabrikanten. Het doel was om het gemiddelde zoutgehalte met 10 procent te laten dalen en het gehalte verzadigde vetten met 5 procent.

Tags: