Ook Jumbo bant plofkippen

Ook Jumbo bant plofkippen

Na Albert Heijn stopt nu ook Jumbo met de verkoop van geforceerde kippen. Vanaf 2016 liggen alleen nog kippen die trager en natuurlijker werden vetgemest in de koeltoog.

Nieuwe kippen krijgen meer tijd

Tegen eind 2015 moet bij Jumbo de klassieke opgefokte plofkip volledig uit het aanbod verdwenen zijn. Dat het aanbod pas eind volgend jaar plofkipvrij is, komt door de tijd die nodig is om voldoende productie van de Nieuwe Standaard Kip op te zetten.

 

De plofkip zal worden vervangen door de Nieuwe Standaard Kip, een trager groeiende soort die 45 gram gewichtswinst per dag haalt (in plaats van 60 bij de plofkip) en pas na 49 dagen slachtrijp is (in plaats van na 35 dagen). Ook krijgt ze tijdens het leven (iets) meer bewegingsruimte.

 

De prijs voor de consument zal wel iets hoger liggen, al is de impact beperkt. Zo zal een kipfilet van de Nieuwe Standaard Kip slechts 1 euro per kg meer gaan kosten.

 

Concurrent Albert Heijn kondigde eerder al aan dat er tegen eind 2015 alleen nog de pas gelanceerde Hollandse kip, de scharrelkip en de biologische kip zullen worden verkocht. Het gaat om kippen die trager groeien. De verduurzaming van het kippenaanbod van Albert Heijn geldt overigens ook voor België.

Tags: