Sainsbury’s vecht in de rechtszaal en op Twitter met Tesco | RetailDetail

Sainsbury’s vecht in de rechtszaal en op Twitter met Tesco

Sainsbury’s vecht in de rechtszaal en op Twitter met Tesco

Een opvallende actie van Sainsbury's: het wil korte metten maken met de prijsvergelijkingscampagne van Tesco, die volgens Sainsbury's op oneerlijke basis geschiedt. Hiervoor zoekt Sainsbury's nu een juridische uitspraak door de Britse reclamewaakhond ASA.

#valueofvalues

De actie van Sainsbury's is opvallend, omdat het hier om de derde grootste Britse retailer gaat, die al vele kwartalen op rij beter presteert dan de kwakkelende marktleider Tesco. Doorgaans zijn het bedrijven die aan de verliezende hand zijn die – bij gebrek aan eigen slagkracht – dan maar de autoriteiten inschakelen om hun eigen gelijk op te eisen.

 

Ook de vorm van de aanklacht is echter opvallend: naast de officiële gang naar de juristen van de Advertising Standards Authority (ASA) vraagt Sainsbury's ook het Twitterende publiek om zich over de eerlijkheid van Tesco's producten- en prijsvergelijking uit te spreken onder de hashtag #valueofvalues.

 

Het steekt Sainsbury's immers dat Tesco's Price Promise – waarmee de marktleider de laagste prijs belooft voor zowel A-merken als huismerken, door te vergelijken met ASDA, Sainsbury's en Morrison's – puur over prijs gaat en geen waarde bij de prijsvergelijking betrekt. Juist bij de huismerken levert dit volgens Sainsbury's een oneerlijke vergelijking op.

 

Mineraalwater of kraanwater

"Tesco stelt ten onrechte dat ethische en duurzame waarden, zoals fairtradeproducten of MSC-gecertificeerde vis, maar een klein onderdeel uitmaakt van de overwegingen van de klant", zegt Sainsbury's commercieel directeur Mike Coupe. "Dat zou volgens Tesco met name voor de goedkope value-labels gelden, maar niets is minder waar."

 

Zo vergelijkt Tesco de prijs van haar 'Everyday Value'-thee die niet Fairtrade is, met Sainsbury's Basics-thee die wél een Fairtrade-certificering heeft. En ook het mineraalwater van Sainsbury's Basics zet Tesco af tegen het eigen Every Day Value water, dat volgens een geërgerde Sainsbury's gewoon uit de kraan komt.

 

86% van de Britten wil de waarde weten

"Meer dan ooit staan consumenten open voor waarden, zoals ethisch gemaakte producten en de herkomst ervan, en dat geldt ook voor de lageprijslabels", stelt Coupe. Hij verwijst naar een onderzoek dat Sainsbury's in augustus dit jaar het heeft laten uitvoeren door het onafhankelijke bureau HPI.

 

HPI vroeg klanten van alle grote Britse supermarkten of zij vinden dat bij prijsvergelijkingen ook overwegingen als herkomst van producten en ethische en duurzaamheidscriteria moeten worden gemeld en in de prijsvergelijking moeten worden betrokken. Hierop reageerde volgens de studie 86% van de Britse supermarktklanten positief.

 

Vandaar ook dat Sainsbury's er het volste vertrouwen in heeft dat het op Twitter veel bijval zal krijgen van consumenten, die het verschil tussen prijs en waarde zouden kennen. Of het ASA dezelfde mening is toegedaan, is evenwel nog afwachten. Nog afgelopen zomer stelde het ASA Tesco immers in het gelijk betreffende de prijsvergelijkingen. Het is die beslissing die Sainsbury's nu opnieuw aanvecht, met een rechtszaak als uiteindelijk gevolg.

 

Met de commercieel zeer belangrijke periode van kerst- en nieuwjaarsperiode in het verschiet, wil het - nochtans goed presterende - Sainsbury's blijkbaar verlost zijn van Tesco's prijsvergelijkingen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.