Super Winkel Fonds komt met emissie | RetailDetail

Super Winkel Fonds komt met emissie

Super Winkel Fonds komt met emissie

Twee fondsen die in supermarkten beleggen gaan fuseren. Hiermee ontstaat het grootste Nederlandse supermarktfonds voor particuliere beleggers. Annexum (fondsvermogen 800 miljoen euro) komt met een emissie voor dit Super Winkel Fonds met 27 supermarkten in Nederland.

 

Supermarkten extra interessant als Nederlands vastgoed

De supermarktportefeuille heeft een actuele waarde van 135,2 miljoen euro, waarvan 89 miljoen euro gefinancierd wordt door Deutsche Postbank tegen een rente van 1,9 procent. Het eigen vermogen wordt toegankelijk voor particuliere beleggers. Er wordt een direct rendement van 11 procent per jaar becijferd.

 

Het feit dat Deutsche Postbank, onderdeel van Deutsche Bank, het grootste Nederlandse supermarktbeleggingsfonds financiert, toont aan dat die buitenlandse partijen zeer geïnteresseerd zijn in beleggingen in Nederlands vastgoed, zo stelt Annexum-directeur Huib Boissevain. Het Super Winkel Fonds heeft 27 supermarkten in heel Nederland en een winkeloppervlakte van 62.000 vierkante meter. Huurders zijn onder meer Albert Heijn, Plus, Jumbo, Aldi, Dirk en Lidl.

 

 “Supermarkten zijn extra interessant vanwege de gestage stroom huurinkomsten. En de Nederlandse supermarkten vertonen al jaren een stabiele groei.” De supermarktomzet is met 3,2 procent gestegen van 33,28 miljard euro in 2014 naar 34,33 euro miljard afgelopen jaar. De zondagomzet van de supermarkten is in 2015 gegroeid naar 1,41 miljard euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2014.

 

Hoog rendement

“Elf procent direct rendement is een heel hoog rendement voor dit risico. Het risico wordt mede bepaald door de stabiliteit van de huren, de waarde van de stenen en de rente op de lening. Een groot deel van de huren is twee jaar geleden geherwaardeerd naar de actuele marktsituatie. De portefeuille is vrijwel volledig verhuurd, inclusief de winkels eromheen. In combinatie met het rentepercentage op de bancaire lening, ontstaat een zeer hoog rendement met een heel overzichtelijk risico”, klinkt het bij de initiatiefnemers. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het prospectus voor de emissie goedgekeurd.

 

Annexum, gestart in 2000,  heeft inmiddels een fondsvermogen van 800 miljoen euro, waarvan 367 miljoen euro eigen vermogen. Annexum beheert 33 fondsen, onder meer in de categorieën kantoren, zorg, winkels, hotels en woningen. Ook heeft Annexum sinds kort het beheer over NBZ, beleggen in scheepvaart, waar momenteel ook een emissie voor gaande is.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.