Super Winkel Fonds komt met emissie

Super Winkel Fonds komt met emissie

Twee fondsen die in supermarkten beleggen gaan fuseren. Hiermee ontstaat het grootste Nederlandse supermarktfonds voor particuliere beleggers. Annexum (fondsvermogen 800 miljoen euro) komt met een emissie voor dit Super Winkel Fonds met 27 supermarkten in Nederland.

 

Supermarkten extra interessant als Nederlands vastgoed

De supermarktportefeuille heeft een actuele waarde van 135,2 miljoen euro, waarvan 89 miljoen euro gefinancierd wordt door Deutsche Postbank tegen een rente van 1,9 procent. Het eigen vermogen wordt toegankelijk voor particuliere beleggers. Er wordt een direct rendement van 11 procent per jaar becijferd.

 

Het feit dat Deutsche Postbank, onderdeel van Deutsche Bank, het grootste Nederlandse supermarktbeleggingsfonds financiert, toont aan dat die buitenlandse partijen zeer geïnteresseerd zijn in beleggingen in Nederlands vastgoed, zo stelt Annexum-directeur Huib Boissevain. Het Super Winkel Fonds heeft 27 supermarkten in heel Nederland en een winkeloppervlakte van 62.000 vierkante meter. Huurders zijn onder meer Albert Heijn, Plus, Jumbo, Aldi, Dirk en Lidl.

 

 “Supermarkten zijn extra interessant vanwege de gestage stroom huurinkomsten. En de Nederlandse supermarkten vertonen al jaren een stabiele groei.” De supermarktomzet is met 3,2 procent gestegen van 33,28 miljard euro in 2014 naar 34,33 euro miljard afgelopen jaar. De zondagomzet van de supermarkten is in 2015 gegroeid naar 1,41 miljard euro, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2014.

 

Hoog rendement

“Elf procent direct rendement is een heel hoog rendement voor dit risico. Het risico wordt mede bepaald door de stabiliteit van de huren, de waarde van de stenen en de rente op de lening. Een groot deel van de huren is twee jaar geleden geherwaardeerd naar de actuele marktsituatie. De portefeuille is vrijwel volledig verhuurd, inclusief de winkels eromheen. In combinatie met het rentepercentage op de bancaire lening, ontstaat een zeer hoog rendement met een heel overzichtelijk risico”, klinkt het bij de initiatiefnemers. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het prospectus voor de emissie goedgekeurd.

 

Annexum, gestart in 2000,  heeft inmiddels een fondsvermogen van 800 miljoen euro, waarvan 367 miljoen euro eigen vermogen. Annexum beheert 33 fondsen, onder meer in de categorieën kantoren, zorg, winkels, hotels en woningen. Ook heeft Annexum sinds kort het beheer over NBZ, beleggen in scheepvaart, waar momenteel ook een emissie voor gaande is.