Superfusie tussen Sainsbury en Asda in de maak | RetailDetail

Superfusie tussen Sainsbury's en Asda in de maak

Superfusie tussen Sainsbury's en Asda in de maak
Foto: Jaroslaw Kilian / Shutterstock.com

De Britse supermarktketens Asda en Sainsbury’s zijn in vergevorderde gesprekken rond een fusie. De deal van zo’n tien miljard Britse pond zou Tesco onttronen als grootste Britse foodretailer.

 

Nummers twee en drie worden nummer één

Supermarktgroep Sainsbury wil de handen in elkaar slaan met Walmart-dochter en concurrent Asda, geeft het bedrijf toe aan Bloomberg. De fusiegesprekken zouden al in een gevorderd stadium zijn: naar verwachting wordt de deal maandag wereldkundig gemaakt. Samen zou het fusiebedrijf ruim een derde van de Britse markt in handen krijgen, waarmee het meteen ook marktleider Tesco (27,6% marktaandeel volgens The Guardian) van de troon stoot. Sainsbury’s is vandaag de tweede grootste supermarktketen in Groot-Brittannië, Asda staat tot nu toe op de derde plaats.

 

De deal gaat echter verder dan alleen food: Sainsbury telt in Groot-Brittannië niet alleen meer dan 1.400 supermarkten en buurtwinkels, het heeft ook de 800 omnichannel-verkooppunten van online non-foodretailer Argos. Asda heeft ‘slechts’ 600 winkels, maar haar kledingmerk George bekleedt in het Verenigd Koninkrijk samen met Marks & Spencer en Primark het podium van het grootste verkoopvolume in kleding.

 

Concurrentiewaakhond af te wachten

Samen zou de groep in zo'n 2.800 winkels meer dan 55 miljard euro omzet genereren. Het valt daarom wel nog af te wachten hoe de concurrentiewaakhond reageert op de fusieplannen: naar alle waarschijnlijkheid is deze minder blij met de consolidatie op de Britse markt, zeker nadat Tesco eerder al groothandel Booker overnam.

 

Al kan dat ook net de reden zijn waarom de deal toch slaagkans heeft, meent The Guardian: “Vroeger was consolidatie tussen de vier grote Britse supermarkten ondenkbaar geweest, maar de retailers schijnen moed te hebben opgevat nadat de concurrentiewaakhond de fusie tussen de grootste retailer van het VK Tesco en Booker, de grootste supermarkgroothandel, liet doorgaan.” Naast Tesco, Sainsbury's en Asda omvat die G4 overigens ook Morrisons, dat zelf eerder al aan Tesco en Sainsbury's werd gelinkt. 

 

Vrees voor duizenden ontslagen

Aanleiding voor de fusiegesprekken zou de verscherpte concurrentie van discounters Aldi en Lidl zijn, die de laatste jaren onophoudelijk aan populariteit en marktaandeel winnen. Zeker nu Tesco zich wapent met groothandelaar Booker, willen ook Sainsbury’s en Asda hun schaal vergroten om tot betere inkoopvoorwaarden te komen.

 

Initiatiefnemer voor de fusie is Sainsbury’s, wat analisten het ergste doet vrezen voor de toekomst van het hoofdkantoor van Asda. Aangezien Sainsbury’s al groter is, zal bij onvermijdelijke reorganisaties en besparingsmaatregelen Asda wellicht in de hoek zitten waar de klappen vallen. Er wordt al gevreesd voor duizenden ontslagen als de beide supermarktbedrijven hun back-offices gaan samenvoegen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.