Vegetarische Slager mag verwarrende productnamen niet gebruiken | RetailDetail

Vegetarische Slager mag "verwarrende" productnamen niet gebruiken

Vegetarische Slager mag "verwarrende" productnamen niet gebruiken

De Vegetarische Slager moet een groot deel van zijn productnamen veranderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft immers geoordeeld dat de huidige namen van vleesvervangers "verwarrend" kunnen zijn voor de consument.

Politiek gemotiveerd

De namen van de vleesvervangers bij de Vegetarische Slager zijn veelal gebaseerd op de producten die ze moeten vervangen, maar dan met kleine wijzigingen. Voorbeelden daarvan zijn zaken als Kipstuckjes, Speckjes en Visvrije Tonyn.

 

De NVWA heeft nu echter beslist dat die namen niet meer mogen, omdat het niet altijd duidelijk zou zijn voor klanten dat het over vleesvervangers gaat. Worden de namen niet gewijzigd, dan mag de Vegetarische Slager zich aan boetes verwachten.

 

Bij de Vegetarische Slager reageren ze alvast verbaasd en vinden ze het bovendien vreemd dat andere producenten die gelijkaardige namen gebruiken, niet op de vingers worden getikt. Volgens hen gaat het dan ook over een politiek gemotiveerde actie. Medeoprichter Niko Koffeman is immers ook senator voor de Partij voor de Dieren en directeur Jaap Korteweg is de partner van Marianne Thieme, fractievoorzitter van diezelfde partij in de Tweede Kamer.

 

"Wij hebben nooit klachten binnengekregen van mensen die zich bij het schap in de winkel misleid voelen", zei Korteweg in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen voelen zich wel misleid door de de smaak. Er zijn veel verhalen over zware vleeseters die voor de gek gehouden zijn met onze producten."

 

NVWA van geen kwaad bewust

Bij NVWA klinkt het dan weer dat het enkel een melding heeft gekregen over de Vegetarische Slager en dat het daarom nu een waarschuwing stuurt naar het bedrijf.

 

In 2012 kwam de Vegetarische Slager al eens terecht in het oog van de storm: toen besloot het om kleine wijzigingen aan te brengen aan de productnamen, om zo duidelijk te maken dat het over vleesvervangers gaat. Sinds september van dit jaar hebben ze ook allemaal het voorvoegsel ‘vegetarisch’ gekregen. Als er toch nog een boete volgt, dan heeft het bedrijf al besloten om zeker in beroep te gaan.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Pepsico dankt stijgende omzet aan snacks

10/07/2018

Dranken- en snackreus Pepsico boekte in het tweede kwartaal van dit jaar een lichte omzetstijging van 2,4%. Dat was echter niet te merken aan de nettowinst, die 14% lager uitviel als gevolg van de globale belastinglast.