Amazon wil eind september op Nederlandse e-bookmarkt

Amazon wil eind september op Nederlandse e-bookmarkt

De Amerikaanse e-tailer Amazon wil al eind deze maand actief worden in Nederland. In een eerste fase wil het samenwerken met Nederlandse uitgevers om e-books te verkopen, maar die uitgevers staan niet te springen voor een samenwerking.

Te lage inkoopprijs

Martin Voigt van uitgeverij Nieuw Amsterdam zegt in NRC Handelsblad al enkele malen contact gehad te hebben met het Europees hoofdkantoor van Amazon in Luxemburg. Hij wil echter niet te snel een overeenkomst sluiten met het Amerikaanse bedrijf: zo is hij het niet eens met de tactieken van Amazon om een bijzonder hoge inkoopkorting te vragen.

 

Daarbij negeren ze volgens hem het feit dat op e-books een tarief van 21 % BTW geldt, terwijl dat bij gewone boeken slechts 6 % is. Voigt heeft ook angst dat Amazon op de proppen komt met een abonnementsdienst waar hij zelf geen invloed meer op heeft.

 

"Zoveelste speler op een rij"

Ook andere uitgevers hebben volgens hem niet onmiddellijk een boodschap aan de komst van Amazon. "Ze waren de eerste grote internetboekhandel, maar nu is Amazon de zoveelste speler op een rij. Wel een machtige, dus daarom moet je extra alert zijn", zegt hij aan NRC Handelsblad.

 

Volgens Michael van Everdingen, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond, zal de komst van Amazon de grootste impact hebben op Bol.com. "Er komt een concurrent die hetzelfde doet. Dan gaat het erom hoe goed het merk Bol.com verankerd zit in de hoofden van klanten en hoezeer zij wel of niet veranderingsbereid zijn."

Tags: