Amazon wil eind september op Nederlandse e-bookmarkt | RetailDetail

Amazon wil eind september op Nederlandse e-bookmarkt

Amazon wil eind september op Nederlandse e-bookmarkt

De Amerikaanse e-tailer Amazon wil al eind deze maand actief worden in Nederland. In een eerste fase wil het samenwerken met Nederlandse uitgevers om e-books te verkopen, maar die uitgevers staan niet te springen voor een samenwerking.

Te lage inkoopprijs

Martin Voigt van uitgeverij Nieuw Amsterdam zegt in NRC Handelsblad al enkele malen contact gehad te hebben met het Europees hoofdkantoor van Amazon in Luxemburg. Hij wil echter niet te snel een overeenkomst sluiten met het Amerikaanse bedrijf: zo is hij het niet eens met de tactieken van Amazon om een bijzonder hoge inkoopkorting te vragen.

 

Daarbij negeren ze volgens hem het feit dat op e-books een tarief van 21 % BTW geldt, terwijl dat bij gewone boeken slechts 6 % is. Voigt heeft ook angst dat Amazon op de proppen komt met een abonnementsdienst waar hij zelf geen invloed meer op heeft.

 

"Zoveelste speler op een rij"

Ook andere uitgevers hebben volgens hem niet onmiddellijk een boodschap aan de komst van Amazon. "Ze waren de eerste grote internetboekhandel, maar nu is Amazon de zoveelste speler op een rij. Wel een machtige, dus daarom moet je extra alert zijn", zegt hij aan NRC Handelsblad.

 

Volgens Michael van Everdingen, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond, zal de komst van Amazon de grootste impact hebben op Bol.com. "Er komt een concurrent die hetzelfde doet. Dan gaat het erom hoe goed het merk Bol.com verankerd zit in de hoofden van klanten en hoezeer zij wel of niet veranderingsbereid zijn."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.