Brancheorganisaties vinden thuiskopieheffing stilaan overbodig

Brancheorganisaties vinden thuiskopieheffing stilaan overbodig

De brancheorganisaties NLKabel, Nederland ICT en FIAR CE zijn van mening dat de thuiskopieheffing moet worden herbekeken, nu steeds meer consumenten thuis gebruik maken van verschillende streamingdiensten.

Stijging van 60%

De thuiskoppieheffing werd ooit ingesteld als bijdrage voor kopieën van mediabestanden die thuis werden gemaakt. De heffing is ondertussen vrijwel achterhaald omwille van de stijgende populariteit van streamingdiensten, vinden de organisaties. Uit hun onderzoek blijkt dat de Nederlandse consument in 2015 gemiddeld 105 minuten video streamde, 60% meer dan een jaar eerder. In totaal maakt 88% van de Nederlanders momenteel gebruik van een streaming videodiensten. Slechts 43% maakt gebruik van streaming muziekdiensten als Spotify.

 

“Ondanks het feit dat het kopieergedrag voor een groot deel is verdrongen door streaming, is door Stichting De Thuiskopie in 2015 ruim 20 miljoen euro meer geïncasseerd dan in 2010”, zegt André Habets, directeur van FIAR CE. “Er worden steeds minder muzieknummers en films gekopieerd op dragers als computers, harde schijven en smartphones. Opslag wordt steeds meer vervangen door streaming. De thuiskopieregeling moet daarop worden aangepast”, voegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT, daar aan toe.