Consument tevreden met Chinese webshops

Consument tevreden met Chinese webshops
Shutterstock

Uit een bevraging door de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde Nederlandse consument best tevreden is met Chinese webshops. 80% procent van de panelleden zegt in de toekomst opnieuw een bestelling te zullen plaatsen bij een Chinese webshop.

Kwart kreeg defect of verkeerd product

Slechts 8% van de 1.666 respondenten spreekt van een slechte ervaring en zal in de toekomst Chinese online winkels vermijden. De populairste Chinese webwinkel in Nederland is Aliexpress. Ook Dealextreme, Miniinthebox, Lightinthebox en Tinydeal krijgen veel Nederlandse klanten over de vloer.

 

Ondanks het positief beeld van de webshops, zijn er het voorbije jaar toch heel wat problemen gemeld. Ongeveer een kwart van de respondenten zei een probleem gehad te hebben met een product: 9% kreeg een defect product, 6% een beschadigd product en nog eens 11% had last van andere zaken, zoals een verkeerd product. Het grootste probleem blijkt echter de levertijd te zijn: ondanks de erg ruime levertijden (tot wel 25 werkdagen) kreeg s lechts 60% zijn laatste bestelling op tijd aan.

 

Tevreden over klantenservice

De Consumentenbond nam ook zelf de proef op de som en bestelde twintig producten bij Chinese webshops. Gemiddeld duurde het 27 dagen voor een pakje werd geleverd: de snelste leveringen gebeurden na 8 dagen, maar op één product moest maar liefst 69 dagen gewacht worden. Ook over de klantenservice zijn er weinig klachten: de gemiddelde score lag op 7,2 en ook de Consumentenbond zelf vond de reacties bevredigend wanneer er een probleem werd aangekaart. Het enige probleem hier is dat de communicatie vooral in het Engels gebeurt, maar dat de kennis van die taal soms matig is.

 

De Chinese webwinkels zetten sinds 2014 de aanval in op de Nederlandse markt en sindsdien hebben een aantal grote Chinese bedrijven hun webshop naar het Nederlands vertaald. Dankzij hun lage prijzen en gratis verzending zijn ze een stevige concurrent voor de lokale webshops. Thuiswinkel.org stelt zich wel vragen bij die lage prijzen. "De webwinkels krijgen ondersteuning van de Chinese overheid. Die zorgt dat zij goedkoop kunnen exporteren", stelt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.