Internetfraudeurs steeds slimmer

Internetfraudeurs steeds slimmer

Internetfraudeurs gaan in Nederland steeds slimmer te werk. Daarbij maken ze vaak volledige websites van elektronicawinkels na, om zo nietsvermoedende klanten dankzij (te) lage prijzen in de val te lokken.

Kort online

De valse winkels worden vaak op vrijdagavond online gezet en zijn tegen maandag alweer verdwenen, maar in die periode kunnen ze heel wat geld binnenrijven, zonder dat ze de goederen ooit aan de klant leveren. "De criminele bendes, wij denken dat er een of twee op dit gebied actief zijn, worden steeds slimmer en inventiever", zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.


Waar veel vervalste websites vroeger duidelijke fouten bevatten, worden ze vandaag zorgvuldig nagemaakt. Zo voegen ze onder andere het logo van Thuiswinkel.org toe, om een vals gevoel van veiligheid te creëren. Vervolgens lokken ze klanten met lage prijzen. "Het zijn onwaarschijnlijk lage prijzen en wat te mooi lijkt om waar te zijn, is natuurlijk niet waar", zegt Jeroen Blank van BCC.

 

Moeilijk tegen te gaan

Volgens hem valt er ook bijzonder weinig te doen aan de fraude. "We staan met onze rug tegen de muur. De sites opereren onder meer via hostingbedrijven vanuit Panama." Ook het laten neerhalen van de websites op basis van merkbeeldrecht is bijzonder moeilijk en duur. "Dat zijn kostbare processen die 10.000 tot 20.000 euro per nepwinkel kosten", aldus Steven Bakker van Dixons.nl.

 

Volgens de Nederlandse ombudsman wordt er ook veel te weinig gedaan met klachten omtrent internetfraude, wegens een gebrek aan mensen. De Nederlandse politie zegt dat ze internetoplichting effectief aanpakt, maar dat ze inderdaad beperkt zijn door de beschikbare capaciteit.

Tags: