Kwart webwinkels stopgezet na minder dan twee jaar

Kwart webwinkels stopgezet na minder dan twee jaar

Van alle webshops die in 2015 werden opgericht, zijn er na twee jaar nog maar 72,5% actief. Het eerste jaar spartelen beginnende webshops nog door, maar het tweede jaar blijkt de boosdoener.

Grootste deel vrijwillig stopgezet

In 2015 werden er 9.469 webshops opgestart. Daarvan werden er in 2015 al 412 stopgezet en in 2016 kwamen er daar nog eens 2.185 bij. Dat wil zeggen dat slechts 72,5% van alle webwinkels die in 2015 werden opgericht, nog actief is. Niet alle webwinkels gingen echter failliet: het grootste deel werd vrijwillig stopgezet. In 2016 zijn er tot nu toe 65 online shops failliet gegaan, een stijging van 25% ten opzichte van een jaar eerder.

 

“Ondanks dat de online omzet blijft groeien, is het voor de nieuwe webwinkels lastig om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde webwinkels die een uitgebreid assortiment hebben, binnen 24 uur kunnen leveren, en waarbij het verzenden en terugsturen vaak gratis is. Als beginnende webwinkel kun je vaak alleen nog het verschil maken als je je richt op een niche”, zegt CEO Cato Syversen van Creditsafe, dat de cijfers berekende.

 

Het aantal startende webwinkels neemt dan ook stilaan af. Tot 2014 was dat aantal in stijgende lijn, maar sinds vorig jaar worden er minder webwinkels opgericht. In 2016 werden voorlopig ook 3,3% minder webshops opgestart dan een jaar eerder.