Kwart webwinkels stopgezet na minder dan twee jaar | RetailDetail

Kwart webwinkels stopgezet na minder dan twee jaar

Kwart webwinkels stopgezet na minder dan twee jaar

Van alle webshops die in 2015 werden opgericht, zijn er na twee jaar nog maar 72,5% actief. Het eerste jaar spartelen beginnende webshops nog door, maar het tweede jaar blijkt de boosdoener.

Grootste deel vrijwillig stopgezet

In 2015 werden er 9.469 webshops opgestart. Daarvan werden er in 2015 al 412 stopgezet en in 2016 kwamen er daar nog eens 2.185 bij. Dat wil zeggen dat slechts 72,5% van alle webwinkels die in 2015 werden opgericht, nog actief is. Niet alle webwinkels gingen echter failliet: het grootste deel werd vrijwillig stopgezet. In 2016 zijn er tot nu toe 65 online shops failliet gegaan, een stijging van 25% ten opzichte van een jaar eerder.

 

“Ondanks dat de online omzet blijft groeien, is het voor de nieuwe webwinkels lastig om de concurrentie aan te gaan met de gevestigde webwinkels die een uitgebreid assortiment hebben, binnen 24 uur kunnen leveren, en waarbij het verzenden en terugsturen vaak gratis is. Als beginnende webwinkel kun je vaak alleen nog het verschil maken als je je richt op een niche”, zegt CEO Cato Syversen van Creditsafe, dat de cijfers berekende.

 

Het aantal startende webwinkels neemt dan ook stilaan af. Tot 2014 was dat aantal in stijgende lijn, maar sinds vorig jaar worden er minder webwinkels opgericht. In 2016 werden voorlopig ook 3,3% minder webshops opgestart dan een jaar eerder.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Failliet modemerk Supertrash krijgt doorstart(je)

19/04/2018

Supertrash, het failliete modemerk van de Nederlandse tv-personality Olcay Gülsen, krijgt dan toch een doorstart - zij het heel voorzichtig.

Bakker.com start door als e-commerceplatform en fulfilmentpartner

09/04/2018

Bakker.com, het voormalige postorderbedrijf voor tuinartikelen, maakt een doorstart. Een team ondernemers neemt op initiatief van de Globitas het bedrijf over en wil er zowel een consumentenplatform als fulfilmentpartner van maken. 

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.

Producten vaak goedkoper op Amazon dan bij Nederlandse concurrenten

03/04/2018

Producten die zowel in Nederlandse webshops als op Amazon.de te koop zijn, zijn in ongeveer de helft van de gevallen goedkoper bij Amazon. Niet alleen is er de concurrentie van Amazon.de, er gaan ook geruchten dat Amazon.nl en Amazon.be actiever worden.

Coolblue bezorgt wél echt met de fiets

03/04/2018

Coolblue start een eigen bezorgservice per fiets: met CoolblueFietst gaat de elektroretailer pakketjes voor het eerst zelf per fiets leveren. Hoewel de retailer het eerst als een aprilgrap verpakte, is het uiteindelijk toch echt waar.