Steeds minder online oplichting | RetailDetail

Steeds minder online oplichting

Steeds minder online oplichting

Consumenten in Nederland worden steeds minder vaak online opgelicht. Dat is voornamelijk zo omdat online shoppers steeds beter weten waar ze op moeten letten en dus minder vaak in de val trappen.

Meer controle

In de eerste 8 maanden van 2014 hebben 28.000 mensen aangifte gedaan van online oplichting. Ze werden daarbij voor een totaalbedrag van 6,7 miljoen euro opgelicht. Toch ziet het er steeds beter uit: volgens Harry Jongkind, projectleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, zal het totaal van vorig jaar niet gehaald worden, toen er 48.000 gevallen werden gemeld.


Dat komt omdat steeds meer mensen controleren of een verkoper hen niet probeert op te lichten. Dat kunnen ze onder andere via de database van mijnpolitie.nl. Die werd dit jaar al 1,3 miljoen keer geraadpleegd.

 

Als er bij de politie drie meldingen worden gedaan van een malafide verkoper, komt er in die database een melding. Rekeningen van oplichters kunnen dankzij een samenwerking tussen gerecht, politie en de banken ook sneller geblokkeerd worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Nederlandse tak Beate Uhse toch niet failliet

05/04/2018

De Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Beate Uhse is dan toch niet failliet. Het bedrijf blijft zowel in Nederland als in België gewoon actief. Dat heeft het bedrijf zelf laten weten na geruchten over een faillissement.