Steeds minder online oplichting

Steeds minder online oplichting

Consumenten in Nederland worden steeds minder vaak online opgelicht. Dat is voornamelijk zo omdat online shoppers steeds beter weten waar ze op moeten letten en dus minder vaak in de val trappen.

Meer controle

In de eerste 8 maanden van 2014 hebben 28.000 mensen aangifte gedaan van online oplichting. Ze werden daarbij voor een totaalbedrag van 6,7 miljoen euro opgelicht. Toch ziet het er steeds beter uit: volgens Harry Jongkind, projectleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting, zal het totaal van vorig jaar niet gehaald worden, toen er 48.000 gevallen werden gemeld.


Dat komt omdat steeds meer mensen controleren of een verkoper hen niet probeert op te lichten. Dat kunnen ze onder andere via de database van mijnpolitie.nl. Die werd dit jaar al 1,3 miljoen keer geraadpleegd.

 

Als er bij de politie drie meldingen worden gedaan van een malafide verkoper, komt er in die database een melding. Rekeningen van oplichters kunnen dankzij een samenwerking tussen gerecht, politie en de banken ook sneller geblokkeerd worden.

Tags: