Coolcat ondertekent veiligheidsakkoord Bangladesh

Coolcat ondertekent veiligheidsakkoord Bangladesh

Coolcat heeft gisteren laten weten het veiligheidsakkoord voor werknemers in Bengaalse textielfabrieken te hebben ondertekend. Het bedrijf kreeg eerder nog kritiek van minister Lilianne Ploumen omdat het dat akkoord nog niet had ondertekend.

Onderzoek afgerond

"De oorspronkelijke tekst van het akkoord kende veel open eindes. Coolcat wilde de effectiviteit duidelijk hebben en sprak sinds september hierover met brancheorganisaties en de stuurgroep van het akkoord. Eind november nam de stuurgroep besluiten over bijdrage en controle-aanpak, die Coolcat vertrouwen geven om mee te doen," laat het modebedrijf weten in een persbericht.

 

Het akkoord moet helpen om de veiligheid in de Bengaalse textielfabrieken te verbeteren en is een bindend akkoord tussen internationale werkgevers en de lokale vakbonden van de werknemers.

 

Kritiek op Ploumen

Coolcat was eerder niet gediend met de uitspraken van minister Ploumen, die Coolcat openlijk aan de schandpaal nagelde, omdat het bedrijf het akkoord nog niet had getekend. Coolcat stelde toen dat het akkoord eerst moest onderzocht worden, vooraleer het bedrijf het wilde tekenen. "De suggestie wordt gewekt dat Coolcat kinderarbeid toestaat, uitbuiting toelaat en onveilige werksituaties in stand houdt. Binnen Coolcat is verantwoord ondernemen vanzelfsprekend."

 

Coolcat zegt zelf ook controles op arbeidsomstandigheden te doen en het aantal landen en leveranciers waar het modebedrijf haar kleding koopt, bewust te beperken.

Tags: