Kamer wil convenant met kledingsector | RetailDetail

Kamer wil convenant met kledingsector

Kamer wil convenant met kledingsector

De ChristenUnie heeft in de Tweede Kamer een motie ingediend in verband met betere en veilige werkomstandigheden in de textielindustrie in alle risicolanden. Het wil daarom een convenant sluiten met de volledige kledingbranche.

Ook aandacht voor andere landen

De ChristenUnie wil dat er ook aandacht gaat naar landen buiten Bangladesh, zoals Vietnam, Cambodja en China. De motie van de politieke partij kon op steun van de meerderheid rekenen in de Tweede Kamer.

 

Het wil nu dat minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Ploumen daarover een breed convenant sluit met de kledingbranche. Daarin moeten verschillende doelen staan waarop de sector kan afgerekend worden, zoals het naleven van de internationale arbeidsnormen. De kledingbedrijven zouden ook jaarlijks moeten rapporteren over de vooruitgang die het in de materie heeft geboekt.

 

Kritiek van Ploumen

Deze zomer kwam er al een akkoord tussen Nederlandse vertegenwoordigers van leveranciers en afnemers van textiel, om de omstandigheden in de sector te verbeteren. Daarnaast is er ook nog het internationaal akkoord dat de omstandigheden in Bangladesh wil verbeteren na de ramp in de textielfabriek eerder dit jaar, die het leven van meer dan duizend textielarbeiders kostte.

 

Minister Ploumen kwam eerder deze week nog in het nieuws, toen ze kritiek uitte op een aantal kledingketens – Coolcat, Prénatal en Wibra – omdat die het akkoord nog niet hadden ondertekend. De drie bedrijven reageerden kort daarna dat ze nog bezig zijn met het onderzoeken van het akkoord.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).

Wibra blijft in de verdrukking

10/07/2018

Kledingdiscountketen Wibra heeft in 2017 een flinke winst- en omzetdaling moeten toestaan in zijn Belgische winkels. De omzet zakte met 7% naar 61,7 miljoen euro, de winst kreeg een oplawaai en donderde van 6,5 naar 0,5 miljoen euro.

FNG trekt naar Brusselse beurs met 60 miljoen euro

06/07/2018

Modegroep FNG heeft 60 miljoen euro opgehaald bij een nieuwe aandelenuitgifte. De nieuwe aandelen zullen vanaf 9 juli worden verhandeld op de beurs van Amsterdam en voor het eerst ook op de Brusselse beurs.

Doek valt over Fish & Chips en Men at Work in België

06/07/2018

Net als de Nederlandse is nu ook de Belgische tak van de keten van multimerkwinkels Men at Work failliet verklaard. De drie winkels van de kledingketen én Fish & Chips in Antwerpen leggen de boeken neer.