Oprichter Esprit en North Face komt om het leven bij ongeval

Oprichter Esprit en North Face komt om het leven bij ongeval

Douglas Tompkins, de oprichter van de kledingmerken Esprit en North Face, is gisteren omgekomen bij een kajakongeval in Chili. Tompkins was 72 jaar oud. Naast kledingmagnaat was hij ook een bekend natuurliefhebber.

Natuurliefhebber en -beschermer

Tompkins was samen met vijf anderen aan het kajakken in het General Carrerameer in Patagonië in Chili, toen hun kajaks kapseisden door de grote golven. Ze werden gered door een patrouilleschip van het leger, maar Tompkins was zwaar onderkoeld geraakt. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed later op de afdeling intensieve zorgen.


Tompkins vergaarde een aanzienlijk fortuin met de oprichting van de bekende kledingmerken Esprit en North Face, maar was ook bekend als natuurliefhebber en -beschermer. Zo gebruikte hij zijn geld om grote stukken land te kopen in onder andere Argentinië en Chili. Daar maakte hij dan vervolgens natuurreservaten van.


Hij was daarnaast ook een zeer sportief en avontuurlijk persoon. "Hij vloog zelf met vliegtuigen en beklom bergen over de hele wereld", zegt zijn dochter Summer Tompkins Walker. "Dat hij net in een meer moest omkomen, als het ware opgeslokt door de natuur, is schokkend."

Tags: