Primark opent in Groningen en in Alkmaar

Primark opent in Groningen en in Alkmaar

De Ierse kledingketen Primark opent op 17 mei een nieuwe vestiging in Groningen, twee dagen later is Alkmaar aan de beurt. De keten telt dan vijftien winkels in Nederland.

Naar het noorden

De vestiging in Groningen, aan de Westerhaven, wordt de eerste vestiging in het noorden van het land. De keten opent hier op een locatie van ruim 5500 m² verdeeld over drie etages en krijgt 300 medewerkers. Hiervan komen zeventien medewerkers van V&D en drie mensen van de Bijenkorf, die haar vestiging in de Herestraat eind februari heeft gesloten.

 

In de Alkmaarse binnenstad opent Primark aan de Laat in voormalig winkelcentrum Domus. De locatie omvat hier ongeveer 5000 m² en telt ruim 300 medewerkers, waarvan achttien voormalig medewerkers van V&D.

 

Rotterdam krijgt grootste Primark

In het centrum van Rotterdam gaat Primark over twee jaar over 12.000 m² beschikken: dat wordt meteen de grootste Nederlandse winkel van Primark. De formule komt in het nieuwe winkelcentrum Forum, waarvan de bouw dit jaar begint. De fastfashionretailer heeft in Rotterdam al twee vestigingen.

 

Op de planning van Primark staat ook nog een opening aan het Damrak in Amsterdam eind dit jaar. In 2017 volgen Zwolle (aan de Melkmarkt) en Hilversum (in winkelcentrum Hilvertshof). Die laatste vestiging krijgt twee etages met in totaal 5500 m².

 

Ook voormalige V&D-winkelpanden als Hoog Catharijne in Utrecht en Doetinchem zouden in beeld zijn voor een Primark-vestiging. De Ierse keten ziet af van een winkel in Heerlen. De winkels in Nederland worden beleverd vanuit een onlangs geopend distributiecentrum in Roosendaal.

 

Primark werd in 1969 opgericht door Breege O’Donoghue, de huidige topvrouw van Primark, onder de naam Penney’s. De budgetkledingketen is gebaseerd op groot, veel en goedkoop: de formule opereert op basis van enorme volumes, lage kosten en lage prijzen in grootschalige winkels op goedkope locaties. De snelgroeiende formule heeft haar hoofdkantoor in Dublin en bestaat uit nu bijna 310 vestigingen in negen Europese landen.

Tags: