V&D weigert huur te betalen; personeel stapt naar rechter

V&D weigert huur te betalen; personeel stapt naar rechter

V&D vraagt niet alleen inleveringen van zijn personeel (dat daar nu ook voor naar de rechter stapt), ook de eigenaren van de panden waarin de keten huist krijgen het mes op de keel. Van februari tot en met mei wil het concern geen huurgelden meer betalen, nadien eist het een verlaagde prijs.

Personeel V&D stapt naar rechter

V&D zit al een hele poos in de rats: in 2012 leed het bedrijf een verlies van 19,2 miljoen euro en in 2013 verdubbelde dat zelfs, als gevolg van een reorganisatieplan tot 42 miljoen euro. Voor 2014 zijn er nog geen cijfers, maar veelbelovend zijn de berichten alleszins niet.

 

Met het mes op de keel kiest V&D nu voor de vlucht vooruit: eerst kreeg het personeel de mededeling dat ze vanaf 1 februari 5,8% loon moeten inleveren. Bovendien worden 50 van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam geschrapt en worden de extra dagen vakantie voor de 58-plussers die al in dienst waren geschrapt.

 

De Volkskrant bericht vandaag dat de reactie daarop niet uitblijft, al "zeker honderd personeelsleden" stappen naar de rechter om de eenzijdige contractwijziging aan te klagen. De vakbonden zullen hen daarbij helpen, meldt de krant, van zodra de loonstroken voor februari binnen zijn.

 

Weinig benijdenswaardige keuze voor verhuurders

Nu trekt V&D ook de verhuurders van haar panden mee in het bad, blijkt uit een brief die De Volkskrant in handen kreeg. Het concern zegt van februari tot mei geen huurgeld te zullen betalen, zodat de liquiditeit niet verder belast wordt. Nadien moeten de huren structureel omlaag worden gebracht, van tien tot zeven procent van de bruto omzet van het betreffende filiaal.

 

Een woordvoerder van het getroffen IEF Capital zei in De Volkskrant dat er voldoende interesse voor de locaties van V&D is van nationale en internationale merken, maar het is nog maar de vraag of die bereid zijn evenveel te betalen als de warenhuisketen. Voor de vastgoedeigenaars is het dus kiezen tussen twee weinig aantrekkelijke alternatieven.

 

Nieuwe topman voor V&D

Een deel van de grieven zal ook op tafel komen bij John van der Ent: de huidige bestuursvoorzitter van het modebedrijf Etam wordt op 1 maart de nieuwe topman van V&D. Hij neemt dan het roer over van Don Roach, die het afgelopen jaar het bedrijf interim leidde na het vertrek van topman Jacob de Jonge.

Tags: