V&D weigert huur te betalen; personeel stapt naar rechter | RetailDetail

V&D weigert huur te betalen; personeel stapt naar rechter

V&D weigert huur te betalen; personeel stapt naar rechter

V&D vraagt niet alleen inleveringen van zijn personeel (dat daar nu ook voor naar de rechter stapt), ook de eigenaren van de panden waarin de keten huist krijgen het mes op de keel. Van februari tot en met mei wil het concern geen huurgelden meer betalen, nadien eist het een verlaagde prijs.

Personeel V&D stapt naar rechter

V&D zit al een hele poos in de rats: in 2012 leed het bedrijf een verlies van 19,2 miljoen euro en in 2013 verdubbelde dat zelfs, als gevolg van een reorganisatieplan tot 42 miljoen euro. Voor 2014 zijn er nog geen cijfers, maar veelbelovend zijn de berichten alleszins niet.

 

Met het mes op de keel kiest V&D nu voor de vlucht vooruit: eerst kreeg het personeel de mededeling dat ze vanaf 1 februari 5,8% loon moeten inleveren. Bovendien worden 50 van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam geschrapt en worden de extra dagen vakantie voor de 58-plussers die al in dienst waren geschrapt.

 

De Volkskrant bericht vandaag dat de reactie daarop niet uitblijft, al "zeker honderd personeelsleden" stappen naar de rechter om de eenzijdige contractwijziging aan te klagen. De vakbonden zullen hen daarbij helpen, meldt de krant, van zodra de loonstroken voor februari binnen zijn.

 

Weinig benijdenswaardige keuze voor verhuurders

Nu trekt V&D ook de verhuurders van haar panden mee in het bad, blijkt uit een brief die De Volkskrant in handen kreeg. Het concern zegt van februari tot mei geen huurgeld te zullen betalen, zodat de liquiditeit niet verder belast wordt. Nadien moeten de huren structureel omlaag worden gebracht, van tien tot zeven procent van de bruto omzet van het betreffende filiaal.

 

Een woordvoerder van het getroffen IEF Capital zei in De Volkskrant dat er voldoende interesse voor de locaties van V&D is van nationale en internationale merken, maar het is nog maar de vraag of die bereid zijn evenveel te betalen als de warenhuisketen. Voor de vastgoedeigenaars is het dus kiezen tussen twee weinig aantrekkelijke alternatieven.

 

Nieuwe topman voor V&D

Een deel van de grieven zal ook op tafel komen bij John van der Ent: de huidige bestuursvoorzitter van het modebedrijf Etam wordt op 1 maart de nieuwe topman van V&D. Hij neemt dan het roer over van Don Roach, die het afgelopen jaar het bedrijf interim leidde na het vertrek van topman Jacob de Jonge.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Bestseller investeert in About You

20/07/2018

De Deense Bestseller-groep neemt een aanzienlijke participatie in het Duitse modeplatform About You. Een kapitaalverhoging met zo’n 250 miljoen euro moet een verdere groei van de online retailer mogelijk maken.

Burberry ziet 100 miljoen euro in rook opgaan

20/07/2018

Niet iedereen ziet de noodzaak van duurzaamheid in: het Britse modemerk Burberry stookte vorig jaar voor meer dan dertig miljoen euro aan merkproducten op "om te vermijden dat ze in verkeerde handen zouden vallen".

Overnemer voor Belgische winkels Men at Work

20/07/2018

De drie Belgische vestigingen van de failliete modeketen Men at Work en de Antwerpse kledingzaak Fish & Chips zouden een nieuwe eigenaar hebben. Op meer details is het wel nog even wachten…

Adidas wil band met kleine winkelier versterken

15/07/2018

De Duitse sportmodereus Adidas wil de banden met de detailhandel aanhalen na protesten van winkeliers dat de Duitse gigant te agressief is in het promoten van zijn webshop. Daarbij zouden internationale fysieke ketens ook een (te?) grote rol krijgen.

"Meerdere kandidaat-overnemers" voor Men at work

12/07/2018

Zowel voor de Nederlandse als voor de Belgische winkels van de failliete kledingketen Men at work zijn er verschillende overnamekandidaten. In België moet er morgen al een akkoord zijn, zegt de curator.

Verkoop Burberry stijgt dankzij nieuwe strategie

11/07/2018

De nieuwe strategie van het Britse modemerk Burberry begint te renderen: het bedrijf zag het afgelopen kwartaal de omzet in de eigen filialen met 3% stijgen. In totaal boekte Burberry een omzet van 479 miljoen pond (520 miljoen euro).