'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen' | RetailDetail

'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

Als de gemeente Almere de geplande uitbreidingen en bouw van nieuwe winkelcentra doorzet, kan de winkelleegstand in het centrum van Almere de komende jaren verdubbelen van 10 naar 20 procent. Tot die conclusie komt Locatus in een effectenstudie, uitgevoerd in opdracht van Unibail-Rodamco, de grootste winkeleigenaar in het centrum van Almere.

Veel winkels leeg in centrum Almere

Het winkelaanbod in de gemeente Almere is de afgelopen tien jaar te hard gegaan, terwijl de bevolkingsgroei achterbleef bij de prognoses. Toch zijn er verregaande plannen voor nog meer nieuwbouw.

 

De winkelleegstand in het centrum van Almere is inmiddels opgelopen tot 10,4 procent, wat veel hoger is dan de leegstand in andere centrale winkelgebieden in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners, aldus het onderzoeksbureau.

 

Stoppen met bouw nieuwe winkels

De situatie in Almere wijkt op twee punten af van vergelijkbare steden: in Almere staat gemiddeld meer winkeloppervlak leeg dan elders en de leegstand is veel vaker op toplocaties in vergelijking met andere steden.

 

Daarom is het de hoogste tijd om voorlopig af te zien van verdere ontwikkelingen van winkelcentra, want die kunnen er toe leiden dat Almere in 2020 met een overcapaciteit aan van 63.000 m² aan winkels te maken heeft. Daarvan zou de helft daarvan voor rekening komen van Retail Park Almere in stadsdeel Almere-Poort, dat medio 2013 30.000 m² grootschalige winkels aan het totaal zou toevoegen.

 

Toch is de situatie niet overal zo dramatisch: Locatus heeft uitgerekend dat de leegstand in heel Almere uitkomt op 6,6 procent, wat toch lager is dan de huidige gemiddelde leegstand in Nederland (6,9 procent).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.