'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

Als de gemeente Almere de geplande uitbreidingen en bouw van nieuwe winkelcentra doorzet, kan de winkelleegstand in het centrum van Almere de komende jaren verdubbelen van 10 naar 20 procent. Tot die conclusie komt Locatus in een effectenstudie, uitgevoerd in opdracht van Unibail-Rodamco, de grootste winkeleigenaar in het centrum van Almere.

Veel winkels leeg in centrum Almere

Het winkelaanbod in de gemeente Almere is de afgelopen tien jaar te hard gegaan, terwijl de bevolkingsgroei achterbleef bij de prognoses. Toch zijn er verregaande plannen voor nog meer nieuwbouw.

 

De winkelleegstand in het centrum van Almere is inmiddels opgelopen tot 10,4 procent, wat veel hoger is dan de leegstand in andere centrale winkelgebieden in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners, aldus het onderzoeksbureau.

 

Stoppen met bouw nieuwe winkels

De situatie in Almere wijkt op twee punten af van vergelijkbare steden: in Almere staat gemiddeld meer winkeloppervlak leeg dan elders en de leegstand is veel vaker op toplocaties in vergelijking met andere steden.

 

Daarom is het de hoogste tijd om voorlopig af te zien van verdere ontwikkelingen van winkelcentra, want die kunnen er toe leiden dat Almere in 2020 met een overcapaciteit aan van 63.000 m² aan winkels te maken heeft. Daarvan zou de helft daarvan voor rekening komen van Retail Park Almere in stadsdeel Almere-Poort, dat medio 2013 30.000 m² grootschalige winkels aan het totaal zou toevoegen.

 

Toch is de situatie niet overal zo dramatisch: Locatus heeft uitgerekend dat de leegstand in heel Almere uitkomt op 6,6 procent, wat toch lager is dan de huidige gemiddelde leegstand in Nederland (6,9 procent).

Tags: