'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen' | RetailDetail

'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

Als de gemeente Almere de geplande uitbreidingen en bouw van nieuwe winkelcentra doorzet, kan de winkelleegstand in het centrum van Almere de komende jaren verdubbelen van 10 naar 20 procent. Tot die conclusie komt Locatus in een effectenstudie, uitgevoerd in opdracht van Unibail-Rodamco, de grootste winkeleigenaar in het centrum van Almere.

Veel winkels leeg in centrum Almere

Het winkelaanbod in de gemeente Almere is de afgelopen tien jaar te hard gegaan, terwijl de bevolkingsgroei achterbleef bij de prognoses. Toch zijn er verregaande plannen voor nog meer nieuwbouw.

 

De winkelleegstand in het centrum van Almere is inmiddels opgelopen tot 10,4 procent, wat veel hoger is dan de leegstand in andere centrale winkelgebieden in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners, aldus het onderzoeksbureau.

 

Stoppen met bouw nieuwe winkels

De situatie in Almere wijkt op twee punten af van vergelijkbare steden: in Almere staat gemiddeld meer winkeloppervlak leeg dan elders en de leegstand is veel vaker op toplocaties in vergelijking met andere steden.

 

Daarom is het de hoogste tijd om voorlopig af te zien van verdere ontwikkelingen van winkelcentra, want die kunnen er toe leiden dat Almere in 2020 met een overcapaciteit aan van 63.000 m² aan winkels te maken heeft. Daarvan zou de helft daarvan voor rekening komen van Retail Park Almere in stadsdeel Almere-Poort, dat medio 2013 30.000 m² grootschalige winkels aan het totaal zou toevoegen.

 

Toch is de situatie niet overal zo dramatisch: Locatus heeft uitgerekend dat de leegstand in heel Almere uitkomt op 6,6 procent, wat toch lager is dan de huidige gemiddelde leegstand in Nederland (6,9 procent).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


200 miljoen euro voor vernieuwing Stadshart Amstelveen

14/02/2018

De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco, eigenaar van Stadshart Amstelveen, hebben een akkoord gesloten rond de vernieuwing van het winkelcentrum. Daarvoor wordt ongeveer 200 miljoen euro uitgetrokken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Kruidvat blijft de grootste winkelketen van Nederland

26/01/2018

Kruidvat is de grootste winkelketen van Nederland. Al vijf jaar op rij heeft de drogist het grootste aantal winkels, blijkt uit de nieuwe top 100 van Locatus. Albert Heijn is de grootste qua oppervlakte en overschrijdt het miljoen vierkante winkelmeters.

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Leegstand in Nederlandse winkelstraat daalt

11/01/2018

Uit het laatste onderzoek van onderzoeksbureau Locatus blijkt dat de leegstand in de winkelstraten in Nederland ook het voorbije jaar verder is gedaald. Het is al het derde jaar op rij dat er minder panden leegstaan.

Back to top