'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

'Almere moet verdubbeling winkelleegstand vrezen'

Als de gemeente Almere de geplande uitbreidingen en bouw van nieuwe winkelcentra doorzet, kan de winkelleegstand in het centrum van Almere de komende jaren verdubbelen van 10 naar 20 procent. Tot die conclusie komt Locatus in een effectenstudie, uitgevoerd in opdracht van Unibail-Rodamco, de grootste winkeleigenaar in het centrum van Almere.

Veel winkels leeg in centrum Almere

Het winkelaanbod in de gemeente Almere is de afgelopen tien jaar te hard gegaan, terwijl de bevolkingsgroei achterbleef bij de prognoses. Toch zijn er verregaande plannen voor nog meer nieuwbouw.

 

De winkelleegstand in het centrum van Almere is inmiddels opgelopen tot 10,4 procent, wat veel hoger is dan de leegstand in andere centrale winkelgebieden in plaatsen met meer dan 100.000 inwoners, aldus het onderzoeksbureau.

 

Stoppen met bouw nieuwe winkels

De situatie in Almere wijkt op twee punten af van vergelijkbare steden: in Almere staat gemiddeld meer winkeloppervlak leeg dan elders en de leegstand is veel vaker op toplocaties in vergelijking met andere steden.

 

Daarom is het de hoogste tijd om voorlopig af te zien van verdere ontwikkelingen van winkelcentra, want die kunnen er toe leiden dat Almere in 2020 met een overcapaciteit aan van 63.000 m² aan winkels te maken heeft. Daarvan zou de helft daarvan voor rekening komen van Retail Park Almere in stadsdeel Almere-Poort, dat medio 2013 30.000 m² grootschalige winkels aan het totaal zou toevoegen.

 

Toch is de situatie niet overal zo dramatisch: Locatus heeft uitgerekend dat de leegstand in heel Almere uitkomt op 6,6 procent, wat toch lager is dan de huidige gemiddelde leegstand in Nederland (6,9 procent).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Nieuwe winkel Coolblue eind dit jaar in Den Haag

02/10/2017

Eind dit jaar opent Coolblue een nieuwe winkel in Den Haag, in het winkelcentrum New Babylon. Die nieuwe vestiging zal een volledig nieuw concept krijgen dan de huidige acht winkels. New Babylon zelf krijgt ook een heel nieuw jasje.

Den Haag toont het winkelen van de toekomst

28/09/2017

Winkelstad Den Haag zet in op compactere winkelgebieden en nauwere samenwerking met retailers, zowel grote ketens als lokale helden. Shoppers kunnen er kennismaken met de nieuwste technologieën. 

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

22/09/2017

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

Delhaize trekpleister van nieuw Luxemburgs winkelcentrum

07/09/2017

Vandaag opent winkelcentrum Borders de deuren op een boogscheut van Schengen. De winkelgalerij, met als trekpleister de grootste Delhaize van het Groothertogdom Luxemburg, zal op termijn onderdak bieden aan een twintigtal retailers.

Europese winkelhuurprijzen in de lift

20/07/2017

Uit een rapport van onderzoeksbureau CBRE blijkt dat de huurprijzen op de duurste retaillocaties in Europa blijven stijgen. Daarmee is het de enige regio ter wereld waar er nog een positieve trend waarneembaar is in winkelvastgoed.

Back to top