Beleggers laten winkelvastgoed links liggen | RetailDetail

Beleggers laten winkelvastgoed links liggen

Beleggers laten winkelvastgoed links liggen

In het bijna afgelopen jaar is er liefst veertig procent minder geïnvesteerd in Nederlands winkelvastgoed ten opzichte van een jaar eerder. Het totale beleggingsvolume in winkelvastgoed bedraagt ongeveer 670 miljoen euro, weet vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

Winkels in periferie niet meer interessant

Waar andere vastgoedsectoren, zoals kantoren, woningen en distributiecentra, een keerpunt hebben bereikt en zich weer voorzichtig positief ontwikkelen is dat in winkelvastgoed niet het geval. De dalende consumentenbestedingen zijn een belangrijke reden voor het gebrek aan investeringslust bij beleggers. De leegstand neemt nog steeds toe, waardoor vooral winkelpanden in de periferie een stuk minder aantrekkelijk zijn geworden.

 

Een andere belangrijke ontwikkeling is het ontbreken van grote transacties in winkelvastgoed. "De dispositieprogramma’s van zowel Unibail als Corio vertegenwoordigden in voorgaande jaren een substantieel volume", zo schrijft Jones Lang LaSalle.

 

Het totale pakket aan beleggingsvolume voor direct commercieel vastgoed komt voor dit jaar op 4,9 miljard euro uit, een stijging van meer dan 17 procent. "De huidige marktomstandigheden bieden de mogelijkheid tegen aantrekkelijke prijzen vastgoed te kopen", vooral voor internationale (vaak Angelsaksische) beleggers. Winkelvastgoed vormt daar dus echter de grote uitzondering op.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.