Beleggers laten winkelvastgoed links liggen

Beleggers laten winkelvastgoed links liggen

In het bijna afgelopen jaar is er liefst veertig procent minder geïnvesteerd in Nederlands winkelvastgoed ten opzichte van een jaar eerder. Het totale beleggingsvolume in winkelvastgoed bedraagt ongeveer 670 miljoen euro, weet vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

Winkels in periferie niet meer interessant

Waar andere vastgoedsectoren, zoals kantoren, woningen en distributiecentra, een keerpunt hebben bereikt en zich weer voorzichtig positief ontwikkelen is dat in winkelvastgoed niet het geval. De dalende consumentenbestedingen zijn een belangrijke reden voor het gebrek aan investeringslust bij beleggers. De leegstand neemt nog steeds toe, waardoor vooral winkelpanden in de periferie een stuk minder aantrekkelijk zijn geworden.

 

Een andere belangrijke ontwikkeling is het ontbreken van grote transacties in winkelvastgoed. "De dispositieprogramma’s van zowel Unibail als Corio vertegenwoordigden in voorgaande jaren een substantieel volume", zo schrijft Jones Lang LaSalle.

 

Het totale pakket aan beleggingsvolume voor direct commercieel vastgoed komt voor dit jaar op 4,9 miljard euro uit, een stijging van meer dan 17 procent. "De huidige marktomstandigheden bieden de mogelijkheid tegen aantrekkelijke prijzen vastgoed te kopen", vooral voor internationale (vaak Angelsaksische) beleggers. Winkelvastgoed vormt daar dus echter de grote uitzondering op.

Tags: