Haarlemmermeer en Leiden hebben schoonste winkelgebieden

 Haarlemmermeer en Leiden hebben schoonste winkelgebieden
De gemeente Haarlemmermeer werd eerste in de categorie Grote gemeenten

De gemeenten Haarlemmermeer en Kampen hebben dit jaar de schoonste winkelgebieden, volgens de Stichting Nederland schoon.

Winkelaanbod, afvalbakken, groen en bestrating bepalen

De Limburglaan in Eindhoven, winkelcentrum Brandevoort in Helmond en winkelcentrum De Leim in Maastricht zijn in Nederland de schoonste locaties om te winkelen, zo maakte organisator Stichting Nederland Schoon eerder bekend.

 

De gemeente Haarlemmermeer won in de categorie grote gemeenten, gevolgd door de gemeenten Apeldoorn en Zwolle. De winkelgebieden in de Haarlemmermeer scoren op verschillende aspecten die een schone winkelbeleving bepalen, zoals voldoende afvalbakken, een goede kwaliteit bestrating en groenvoorziening en een divers winkelaanbod.


De gemeente Kampen werd eerste van de middelgrote gemeenten, daarna kwamen Veenendaal, de winnaar van vorig jaar, en Almelo. Kampen scoorde goed met weinig zwerfafval, een goede verlichting en zeer schone afvalbakken.

 

Winkelcentrum Stevensbloem in Leiden is de grootste stijger van 2016. De stijging op de ranglijst komt met name door de herontwikkeling en renovatie van dit winkelcentrum, die in juli werd afgerond.

 

Beleving van schoon

Voor de jaarlijkse verkiezing van schoonste winkelgebieden worden iedere zomer bezoekers ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied ervaren. Deze zomer werden hiervoor bezoekers in 559 winkelgebieden in 63 gemeenten benaderd. Nederland Schoon wil via de verkiezing bij ondernemers en beheerders aandacht voor netheid vragen bij het beheer van hun winkelgebied en de openbare ruimte.

 

Stichting Nederland Schoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden met campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en advies aan bedrijven. De stichting richt zich met name op aandachtsgebieden, waar doorgaans meer zwerfafval is.