INretail naar rechter tegen outlet in Halfweg | RetailDetail

INretail naar rechter tegen outlet in Halfweg

INretail naar rechter tegen outlet in Halfweg

INretail trekt naar de rechtbank om de komst van het outletcentrum The Style Outlets in Halfweg alsnog te verhinderen. De brancheorganisatie in de non-foodretail voert onder meer mobiliteitsproblemen aan.

Ruimte voor 115 winkels

Het outletcenter komt op het voormalige industrieterrein van Sugar City op de plaats waar eens een suikerfabriek stond in Halfweg, in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude tussen Amsterdam en Haarlem. Het beslaat 18.000 m² aan retailoppervlakte en biedt ruimte aan 115 winkels en 1450 parkeerplaatsen. Er komt ook een recreatie- en restaurantgedeelte van 1000 m².

 

Als alles volgens de planning verloopt, moet het tegen 2017 de deuren openen. Er zouden 600 mensen aan de slag kunnen. Het gaat om een project van ontwikkelaar Neinver, dat al 20 jaar ervaring in het bouwen van outletcenters heeft.

 

Niettegenstaande het project al groen licht heeft gekregen, blijft het protest ertegen voortduren. Zo wil INretail via de rechtbank alsnog verhinderen dat het er komt. De brancheorganisatie wijst erop dat het nieuwe center ten koste zal gaan van de bestaande winkels. Bovendien dreigt er een groot mobiliteitsprobleem.

 

“Te veel van het goede”

“Een vierde Factory Outlet Center in Nederland is te veel van het goede. De markt is enorm veranderd en sinds de totstandkoming van dit Outlet-plan in 2006 is er in de Metropoolregio Amsterdam al honderdduizenden vierkante meter aan detailhandel toegevoegd. Daardoor zal het leiden tot kannibalisatie en leegstand van winkelgebouwen in de wijde omtrek van Haarlemmerliede en Spaarnwoude”, zegt voorzitter Jan Meerman van INretail.

 

Daarnaast is de verkeersinfrastructuur rond Halfweg er absoluut niet klaar voor. Berekeningen en ervaringen elders in het land laten ten minste 20.000 extra verkeersbewegingen per etmaal zien, aldus nog Meerman. “Het wordt een chaos op de weg rond Haarlem en Amsterdam.” Volgens de vakorganisatie voert het gemeentebestuur een struisvogelpolitiek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.