INretail naar rechter tegen outlet in Halfweg

INretail naar rechter tegen outlet in Halfweg

INretail trekt naar de rechtbank om de komst van het outletcentrum The Style Outlets in Halfweg alsnog te verhinderen. De brancheorganisatie in de non-foodretail voert onder meer mobiliteitsproblemen aan.

Ruimte voor 115 winkels

Het outletcenter komt op het voormalige industrieterrein van Sugar City op de plaats waar eens een suikerfabriek stond in Halfweg, in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude tussen Amsterdam en Haarlem. Het beslaat 18.000 m² aan retailoppervlakte en biedt ruimte aan 115 winkels en 1450 parkeerplaatsen. Er komt ook een recreatie- en restaurantgedeelte van 1000 m².

 

Als alles volgens de planning verloopt, moet het tegen 2017 de deuren openen. Er zouden 600 mensen aan de slag kunnen. Het gaat om een project van ontwikkelaar Neinver, dat al 20 jaar ervaring in het bouwen van outletcenters heeft.

 

Niettegenstaande het project al groen licht heeft gekregen, blijft het protest ertegen voortduren. Zo wil INretail via de rechtbank alsnog verhinderen dat het er komt. De brancheorganisatie wijst erop dat het nieuwe center ten koste zal gaan van de bestaande winkels. Bovendien dreigt er een groot mobiliteitsprobleem.

 

“Te veel van het goede”

“Een vierde Factory Outlet Center in Nederland is te veel van het goede. De markt is enorm veranderd en sinds de totstandkoming van dit Outlet-plan in 2006 is er in de Metropoolregio Amsterdam al honderdduizenden vierkante meter aan detailhandel toegevoegd. Daardoor zal het leiden tot kannibalisatie en leegstand van winkelgebouwen in de wijde omtrek van Haarlemmerliede en Spaarnwoude”, zegt voorzitter Jan Meerman van INretail.

 

Daarnaast is de verkeersinfrastructuur rond Halfweg er absoluut niet klaar voor. Berekeningen en ervaringen elders in het land laten ten minste 20.000 extra verkeersbewegingen per etmaal zien, aldus nog Meerman. “Het wordt een chaos op de weg rond Haarlem en Amsterdam.” Volgens de vakorganisatie voert het gemeentebestuur een struisvogelpolitiek.

Tags: