Kabinet gaat winkelleegstand aanpakken via Retailagenda

Kabinet gaat winkelleegstand aanpakken via Retailagenda

Minister Kamp van economische zaken gaat met retailers en andere betrokkenen samenzitten om oplossingen te zoeken voor de leegstand in bepaalde binnensteden. Die groeit immers al tien jaar op rij.

Eén op tien winkels leeg

Momenteel staat één op tien winkels in Nederland leeg. Dat heeft te maken met de stijgende populariteit van het online winkelen, maar bepaalde gemeenten blijven ook steevast nieuwe winkelmeters bijbouwen, waardoor de leegstand alleen maar sneller groeit. Om dat fenomeen tegen te gaan heeft minister Kamp een Retailagenda samengesteld.

 

Vanaf januari moeten er een pak concrete maatregelen klaarliggen die de sector tegen 2020 opnieuw gezonder moet maken. Kamp wil niet enkel de leegstand aanpakken, hij wil ook meehelpen aan internationale expansie van online winkels. Verder zal er ook ingezet worden op innovatie.


Te veel winkelruimte

Volgens Detailhandel Nederland zijn er in het land tien tot twintig procent te veel vierkante meters winkelruimte. "Toch liggen er in ruim 50 gemeenten uitbreidingsplannen. Dat is echt te veel, er moeten juist meters verdwijnen", zegt voorzitter Jan Meerman aan het Algemeen Dagblad.

 

Ook bij Rabobank zijn analisten van mening dat er wat moet veranderen. "Soms kan je een winkelstraat beter ombouwen tot woonstraat", stelt Alexander Heijkamp, sectormanager detailhandel en non-food. "Wij zetten retailers, vastgoedeigenaren en lokale politiek bij elkaar. Vaak liggen er al plannen voor een betere binnenstad, maar is er geen beweging."

Tags: