Kabinet gaat winkelleegstand aanpakken via Retailagenda | RetailDetail

Kabinet gaat winkelleegstand aanpakken via Retailagenda

Kabinet gaat winkelleegstand aanpakken via Retailagenda

Minister Kamp van economische zaken gaat met retailers en andere betrokkenen samenzitten om oplossingen te zoeken voor de leegstand in bepaalde binnensteden. Die groeit immers al tien jaar op rij.

Eén op tien winkels leeg

Momenteel staat één op tien winkels in Nederland leeg. Dat heeft te maken met de stijgende populariteit van het online winkelen, maar bepaalde gemeenten blijven ook steevast nieuwe winkelmeters bijbouwen, waardoor de leegstand alleen maar sneller groeit. Om dat fenomeen tegen te gaan heeft minister Kamp een Retailagenda samengesteld.

 

Vanaf januari moeten er een pak concrete maatregelen klaarliggen die de sector tegen 2020 opnieuw gezonder moet maken. Kamp wil niet enkel de leegstand aanpakken, hij wil ook meehelpen aan internationale expansie van online winkels. Verder zal er ook ingezet worden op innovatie.


Te veel winkelruimte

Volgens Detailhandel Nederland zijn er in het land tien tot twintig procent te veel vierkante meters winkelruimte. "Toch liggen er in ruim 50 gemeenten uitbreidingsplannen. Dat is echt te veel, er moeten juist meters verdwijnen", zegt voorzitter Jan Meerman aan het Algemeen Dagblad.

 

Ook bij Rabobank zijn analisten van mening dat er wat moet veranderen. "Soms kan je een winkelstraat beter ombouwen tot woonstraat", stelt Alexander Heijkamp, sectormanager detailhandel en non-food. "Wij zetten retailers, vastgoedeigenaren en lokale politiek bij elkaar. Vaak liggen er al plannen voor een betere binnenstad, maar is er geen beweging."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.